Je hebt met het oog op het feesten/het dansen/de lange nacht ahead een prima bodem gelegd met een voedzaam diner. Maar je bent nog geen paar uur en een x aantal glazen alcohol verder of je maag schreeuwt alweer om een patatje met/broodje gyros/kaassoufflé. What's up with dat? Nou, dat is nu onderzocht. Wetenschappelijk tijdschrift Health Psychology publiceerde onlangs de resultaten van het onderzoek dat in opdracht van beroepsorganisatie American Psychological Association werd gedaan.

De onderzoekers gaven zestig vrouwen een willekeurig glas drank. Sommige vrouwen kregen een glas wodka gemengd met light frisdrank, terwijl andere vrouwen light frisdrank dronken waar wodka op gesprayd was (voor de geur), zodat ook zij dachten dat ze alcohol dronken. Vervolgens kregen ze chocoladekoekjes met de mededeling dat ze zo veel mochten eten als ze wilden.

Wat bleek? Niet heel verrassend; de vrouwen die werkelijk alcohol dronken, aten meer koekjes dan de vrouwen die een placebodrankje dronken. De onderzoekers concluderen dat de vrouwen (met alcohol in het bloed) meer calorieën naar binnen werkten omdat hun vermogen om zichzelf in de hand te houden door de alcohol was aangetast.

Dat is echter niet de enige reden; alcohol zou ook de hypothalamus stimuleren, oftewel het deel in je hersenen dat dingen regelt zoals lichaamstemperatuur, je slaapritme en honger. Wanneer de hypothalamus getriggerd wordt, krijgen we trek op een moment dat we dat eigenlijk niet hebben.

Maar waarom hebben we dan geen trek in komkommers en tomaten?

Omdat alcohol in principe een gif is (echt? Ja, echt), wil je lichaam het er zo snel mogelijk weer uitwerken. De moeite die je lichaam moet doen om de alcohol te verwerken, haalt je bloedsuikerspiegel naar beneden. Dit zorgt voor een lage bloeddruk, waardoor je zin krijgt in – tadáa – koolhydraatrijk eten.

Met deze tips krijg je géén paarse mond na het drinken van rode wijn >

Bron: Women's Health

Van: Women's Health NL