Neus potdicht, niks meer kunnen proeven en de hele dag met tissues, neusspray en paracetamol in de weer. Van verkoudheid wordt niemand blij. Gelukkig is er nu redding: onderzoekers van het Amsterdams Medisch Centrum hebben een manier gevonden waarop je verkoudheid voorkomt.

Dr. Geert Buijze hield zich al een tijdje bezig met de invloed van kou op de gezondheid. Samen met andere onderzoekers ontdekte hij dat mensen die zich aan het einde van hun douchsessie koud afdouchen bijna dertig procent minder ziek zijn dan mensen die alleen onder de warme straal staan.

Sinds Buijze zelf begon met elke ochtend een koude douche te nemen, is hij naar eigen zeggen niet meer ziek geweest. Maar ook de resultaten uit het onderzoek liegen er niet om. Er deden meer dan 3.000 personen mee aan het AMC-onderzoek. Een deel daarvan moest zich een maand lang elke dag koud (af)douchen. Het andere deel mocht lekker genieten van de warme kraan. De eerste groep mensen werd verdeeld in drie groepen, die 30, 60 of 90 seconden koud moesten douchen.

Resultaten

Uit het onderzoek bleek dat mensen die koud douchten zich 29 procent minder vaak ziek hebben gemeld op het werk. Maar dat niet alleen. De deelnemers die onder de koude straal hebben gestaan, zouden ook nog eens meer energie hebben, productiever zijn op hun werk en zelfs een iets hogere levenskwaliteit hebben. Buijze stelt dat het koud douchen waarschijnlijk iets doet met het afweersysteem, maar onderzoekers zijn er nog niet precies achter wat. 'We hopen in het vervolgonderzoek ook het biologisch effect van koud douchen op het lichaam te meten in de hersenactiviteit.'

Als je alleen al kippenvel krijgt als je überhaupt denkt aan een koude douche, is er goed nieuws voor je. Het is namelijk niet noodzakelijk om je hele douchesessie onder de koude kraan te staan. Slechts dertig seconden is al genoeg. De deelnemers aan het onderzoek die langer dan een halve minuut onder de koude douche stonden, merkten namelijk niet dat ze zich beter voelden dan mensen die dertig seconden stonden te koukleumen.

Placebo-effect

Bij dit onderzoek moet echter wel een kanttekening worden geplaatst. De deelnemers hebben namelijk zelf hun resultaten bijgehouden en de kans op het placebo-effect is aanzienlijk. Volgens Buijze is dit niet zo'n probleem.

In een interview met het NRC vertelde het volgende: 'Placebowerking heeft een negatieve connotatie gekregen, maar als mensen hierdoor hun zelfpotentie aanspreken is dat natuurlijk fantastisch. Koud douchen is bovendien goedkoop en goed voor het milieu.'

Dus haast je onder die koude douche, want tissues zijn geen coole accessoires voor deze winter.

Zo vaak zou je eigenlijk echt moeten douchen >

Bron: Women's Health

Van: Women's Health NL