Patatliefhebbers, dit nieuws gaat je dag maken: friet is misschien toch niet zo verschrikkelijk slecht voor je als je denkt. Dat is de conclusie van een onderzoek dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Food Chemistry. Maar... lees wel even het hele stuk voor je de vlag uithangt.

Antioxidanten

In het onderzoek staat dat het aantal antioxidanten, die onder andere helpen kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen, in gefrituurde groenten hoger is dan in gegrilde of gekookte groenten.

Het was al langer bekend dat als je wat vet aan je groenten toevoegt, door ze bijvoorbeeld te roosteren in olijfolie of door er een dressing overheen te gooien, je vitamineabsorptie een boost krijgt, maar dit onderzoek zocht dat nog verder uit en kwam tot dezelfde conclusie.

Voordat je je vriezer leeg begint te halen voor een maandvoorraad friet; er zitten wel wat haken en ogen aan. Patat bevat nog steeds veel calorieën en kan dus gezondheidsproblemen met zich meebrengen als je het veel te vaak eet.

Ga dus niet plots zes keer per week naar de snackbar, maar je kunt je door dit nieuws wel wat beter voelen over de enkele keer dat je het doet. En als je het helemaal gezond wil doen, let dan ook nog een beetje op de kwaliteit van je olie. Als er bruine stukken in drijven doe je iets verkeerd.

Van: Esquire NL