Suikers en geraffineerde koolhydraten worden beschouwd als 'lege calorieën', vooral omdat ze geen nuttige voedingsstoffen bevatten. Je lichaam vindt het bovendien soms lastiger om voedingsmiddelen die veel suikers bevatten, te verwerken. Helaas zit suiker verstopt in allerlei voedingsmiddelen zonder dat we het door hebben low fat is bijvoorbeeld niet per se gezonder. Soms zit er in je eten ongemerkt maar liefst twaalf theelepels suiker per portie (ai!), en dat heeft zo zijn gevolgen.

Voedingstherapeut Natalie Lamb legde ons uit door welke zeven verschijnselen je kunt merken dat je te veel suiker binnenkrijgt.

1. Vervroegde veroudering

Overmatige suikerinname kan zorgen voor langdurige schade aan je huid, waardoor vroeger rimpels en een verouderde huid ontstaan. Te veel suiker kan ook zorgen voor een verstoorde balans van de vrouwelijke menstruele hormonen, waardoor je last kunt krijgen van acne langs je kaaklijn. Ook kan suiker zorgen voor een onevenwichtige darmflora, wat weer tot eczeem kan lijden. Je kunt dus smeren met huidcrèmes wat je wilt, maar het is eigenlijk beter om die dikke plak cake te laten liggen tijdens de koffie.

2. Continue cravings

Suiker is verslavend; dat hoeven wij jou ook niet meer te vertellen. Het voelt een beetje als vrijkomende dopamine, waardoor we ons even goed voelen. Gelukkig zijn er genoeg gezonde alternatieven voor je 'ongezonde' cravings.

3. Weinig energie

Glucose is essentieel voor de energie-aanvoer in je lichaam. Het is belangrijk om je bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden, zodat je geen pieken en dalen ervaart, wat vaak wel gebeurt bij inname van suiker. Want eenmaal in ons lichaam aangekomen zorgt suiker voor een golf van energie, maar niet snel daarna ervaar je een – vast welbekende – suikerdip, die toch echt iets minder prettig is. Hoe hoger de piek, hoe dieper de dip.

4. Een opgeblazen gevoel

Als er iets onprettig is, dan is het wel een opgeblazen gevoel. Slechte bacteriën – die dol zijn op suikers – produceren gassen wanneer ze ons onverteerde voedsel in de dikke darm verteren. Terwijl er bij de goeie bacteriën -die van groenten houden- geen gassen ontstaan. Een overproductie van gas kan leiden tot pijn na het eten, een oncomfortabel opgeblazen gevoel en winderigheid.

Hair, Lip, Beauty, Hairstyle, Food, Mouth, Photography, Eating, Neck, Photo shoot, pinterest
Jonas Bresnan for Harper's Bazaar, 2010

5. Verzwakt immuunsysteem

Wist je dat 70% van ons immuunsysteem zich in de darm bevindt en ondersteund wordt door goede darmbacteriën? Het is daarom belangrijk om een evenwichtige balans te hebben van de juiste bacteriën. Maar een dieet met veel suiker voedt de minder gewenste bacteriën en beïnvloedt daardoor hoe goed ons immuunsysteem kan functioneren.

6. Slapeloosheid

's Avonds laat kan suiker zorgen voor een energiekick, terwijl we aan het eind van de dag ons lichaam juist moeten voorbereiden op rust. Ons 'gelukshormoon', serotonine, wordt grotendeels geproduceerd in de darm en is essentieel voor de productie van melatonine, een 'relax-hormoon', dat weer nodig is om een goede nachtrust te krijgen. Als jij moeite hebt met slapen en deze tips niet helpen, dan kan het zijn dat je te veel suiker eet voor je naar bed gaat.

7. Gewichtstoename

Glucose is een belangrijke bron van energie voor het lichaam, maar als het niet onmiddellijk als energie wordt gebruikt, slaat het lichaam het op in de lever, spieren, of eindigt het als vet rond je middel. Die vorm van glucose-opslag werkte goed in de tijd van de jagers en verzamelaars, maar tegenwoordig zitten we bijna nooit verlegen om voedsel, waardoor het lichaam de overtollige glucose ergens anders moet opslaan.

Van: Harper's BAZAAR NL