Het spreekwoord 'een bittere pil slikken' zegt het eigenlijk al: de bittere smaak is over het algemeen geen favoriet. En omdat we er met z'n allen niet zo dol op zijn, lijkt de smaak langzaam een beetje te verdwijnen. Tenminste, uit de supermarktschappen. Groenten zoals andijvie en witlof smaken een stuk minder bitter dan tien jaar geleden, omdat ze worden gekruist met zoetere varianten, zegt biochemicus Jed Fahey, van de Johns Hopkins School of Medicine in New Scientist. Zonde! Niet alleen voor onze smaakpapillen, maar ook voor onze gezondheid. Bitter is namelijk hartstikke gezond, als we het boek SuperBUIKgevoel van Anntje Peeters mogen geloven. En een goeie tegenhanger van al dat zoet waar we zo van houden (en stiekem misschien iets te veel van eten). Dit is waarom bitter zo gezond is én hoe je er meer van op het menu krijgt.

Goed voor je buik

Bitter is naast zoet, zout, zuur en umami één van de vijf basissmaken die door je tong worden waargenomen. Bij bitter kun je denken aan rucola, witlof, koriander, andijvie, spruiten en grapefruit. Allemaal bevatten ze voedingsstoffen die goed zijn voor je lever, zoals zwavel en vetoplosbare vitamines (A, D, E en K). Deze zijn belangrijk voor het lichaam om gal te kunnen produceren en dat is weer nodig voor gezonde spijsvertering en om de lever op topniveau te laten werken. Daarnaast ontgift bitter eten en bevordert het de natuurlijke reiniging van de lever.

Dag cravings

Bitter eten zorgt er ook voor dat je minder behoefte hebt aan zoete snacks. Ze doen namelijk precies het tegenovergestelde van suikerhoudende voedingsmiddelen en stabiliseren je bloedsuikerspiegel, zodat je minder last hebt van up's en downs in je energieniveau. Ook zorgen ze ervoor dat je smaakpapillen beter in balans zijn.

Meer bitter op het menu

Je snapt het: bitter eten is gezond. Maar hoe zorg je ervoor dat je meer bitter gaat eten, als je het eigenlijk helemaal niet zo lekker vindt? Door beetje bij beetje meer bittere groenten en kruiden in je maaltijden te verwerken, adviseert Peeters in haar boek. Begin dan niet meteen met de bitterste groenten zoals andijvie, maar kies voor rucola of artisjok. Kruiden die je kunt gebruiken zijn kamille, lavendel, salie en rozemarijn. Je kunt bitter natuurlijk ook drinken: je vindt het bijvoorbeeld in gin-tonics, Aperol, campari en jenever.

Proost en bon appetit, hè.

Bron: Women's Health

Van: Women's Health NL