Ah, december. Andy Williams heeft gelijk met z'n 'most wonderful time of the year'. December is vaak gezellig volgepland met doldwaze uitstapjes naar kerstmarkten, met toeterzatte borrels en uitgebreide diners. Activiteiten die de decembermaand hartstikke wonderful maken, al is je lichaam er iets minder bij geholpen... Zelfs op de laatste dag van het jaar weten we nog alles uit de kan te halen. Maar, geen paniek, hulp is hier!

In welke sociale wervelwind je ook terechtkomt deze dagen, we hebben een heleboel slimmeriken en de wetenschap ingeschakeld om je op de juiste weg te houden, en – mocht je onverhoopt tóch van het padje raken – je er zo spoedig mogelijk weer op te krijgen. En omdat goede voorbereiding het halve werk is - maar echt - bij dezen: fitness- en voedingshacks die je geen windeieren zullen leggen. Cheers.

1. Tackel griepgevaar

Je nieuwe krachtontbijt? Move over avo. Vanaf nu eten we flespompoen. Stoom 'm even en verspreid 'm vervolgens over darmvriendelijk zuurdesem. Een flespompoen zit tjokvol vitamine C en bètacaroteen (die eenmaal in het lichaam wordt omgezet in vitamine A), bulkt van de collageen, doet wonderen voor je immuunsysteem en ondersteunt je lever.

Tip? Strooi d'r wat noten en zaden over voor een dot eiwitten en maak het af met een druppel esdoornsiroop. Onze collega's bij Women's Health hebben een lekker recept: stoof van pompoen met gezouten citroen.

2. Beweegredenen

Hoe je fitnessplan vol te houden wanneer je vaker aan de bar hijst, dan, nou ja, aan een paar gewichten? Slimmeriken aan Canada's Mcmaster Universiteit zeggen het antwoord te hebben. Drie extreem snelle sprintjes van twintig seconden zouden net zo bevorderlijk zijn voor de luchtwegen als een low-intensity workout van vijftig minuten. Zelfs als je vóór en na die sprintjes keurig een warming-up en cooling-down doet, ben je niet meer dan een minuut of tien zoet. Doe de komende tijd drie van zulks per week en jij en je longen zijn in het nieuwe jaar klaar om er weer tegenaan te gaan.

3. The bitter the better

Alcohol weet je met zorg opgebouwde immuunsysteem al binnen twintig minuten na de eerste borrel te verbroddelen. Schakel op tijd defensie in, dus. Tip? Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat de bètaglucanen in rode Reishi-paddenstoelen de beste immuunbeschermheren zijn die we op dit moment kennen. Omdat de paddenstoelen nogal bitter van smaak zijn, kun je ze het best in supplementvorm in huis halen. Probeer vooral de Reishi Shiitake Maitake Extract-capsules van Solgar eens, verkrijgbaar via de Vitaminstore.

4. Paardenmiddel

Dat alcohol niet per se goed is voor je darmen, weten we. Dat alcohol verwoestend werkt, omdat het de intestinale doorlaatbaarheid van je darmen vergroot – dat er dus ongewenste bacteriën door de darm kunnen 'lekken' en in de bloedbaan terecht kunnen komen, misschien nog niet. En dat wil je niet (snor 'leaky gut' maar 'ns op via Google). Je immuunsysteem probeert de boel vervolgens te bevechten, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat die tot gewichtstoename kan leiden. Wil je ook al niet. Redder in nood? Paardenbloem. De bladeren ervan houden je spijsverteringsstelsel goed in beweging.

5. Feest op z'n vegan

Om er tot 31 december de moed (en energie) in te houden, omarm je een voedingsgist, want: een pico bello bron van eiwitten (da's dan weer goed voor het ontgiften van je lijf) en bepakt met voedingstoffen als vitamine B12 en zink, belangrijke jongens voor wie vermoeidheid tegen wil gaan. Tip van voedingstherapeut en auteur van The De-Stress Effect, Charlotte Watts: koop vooral een zak edelgistvlokken, strooi een dot over je pasta (smaakt namelijk verdacht veel naar Parmezaanse kaas), of mix een handje met olijfolie en rooster er je groente in. En of dat lekker is. Probeer het in theevorm en laat de gedroogde paardenbloembladeren vijf minuten trekken.

6. Stay zalm

Het slechte nieuws: angst neemt vaak toe tijdens het feestseizoen (tel stress, slapeloze nachten en familieverplichtingen maar eens bij elkaar op). Maar, laat dat gegeven je vooral nergens van weerhouden. Zalm is er om je te ruggensteunen, want die zit vol omega3-vetzuren, en omega3-vetzuren zijn, zoals we weten, voor een heleboel dingen uitstekend. Onder meer voor het beteugelen van stress en angst, zo blijkt uit meerdere onderzoeken. Ontbijt dus naar hartenlust met gerookte zalm en bestel in het all you can eat-restaurant een extra ronde sushi (met zalm dan wel, hè).

7. Voetenwerk

Je ziet eruit om door een ringetje te halen, maar je killer heels zijn, nou ja, killing. Dat kan te maken hebben met de hoogte van je schoeisel, tot vijf centimeter zit je redelijk safe, daarboven wordt het spannend: 'Wanneer je op echt hoge hakken loopt, kun je je voet niet afwikkelen en loop je dus eigenlijk op je tenen, bij een wat lagere hak lukt het afwikkelen nog wel. Belangrijk, want dat is nodig om je normaal te kunnen voortbewegen,' aldus podotherapeut Aleide Schaafsma. Een andere boosdoener kan de pasvorm zijn: 'Hoe spitser de neus, hoe meer je tenen in het gedrang komen. Door de beknelde zenuwen krijg je sneller last van zere voeten.' Wat dan te doen? 'Draag hoge hakken niet te lang. En mocht je toch een flinke afstand moeten afleggen, neem ze dan gewoon mee in een tasje.'

8. Bubbelbad

Had je nog een goed excuus nodig om je tot bubbels te richten komend feestseizoen? Wij hebben er nog wel één: het is namelijk helemaal waar dat je van bubbels sneller in de lorum raakt, want door die bubbels wordt alcohol sneller in je bloed opgenomen. Blijf je bij die mousserende vreugde, dan zal je zien dat je aan het eind van de rit minder hebt gedronken. Komt de trend van low sugar bubbels nog bij. Tel uit je calorieënwinst. Zoek naar een fles waaraan na fermentatie geen suiker is toegevoegd, dan zit je altijd goed.

9. En garde

Goed. Hoe je die snack attacks precies onder controle krijgt? Nogal wiedes: beteugel je eetlust. De universiteit van Sydney besloot te onderzoeken hoe dan precies en ondervond dat zoetstoffen in bijvoorbeeld frisdranken je eetlust juist kunnen vergroten. De zoete smaak vertelt je hersenen dat je zojuist iets calorierijks te eten hebt gehad. Voor-de-gek-houderij noemen we dat. Hoe het ook zij, het resultaat is dat je trek krijgt en de kans groot is dat je aan het snoepen slaat. Blijf bij water om een oliebollenvreetkick tegen te gaan, of pak een whisky on the rocks – wel even wachten op die vijf in de klok.

10. Luchtje scheppen

Wilde je toevallig nog indruk maken op je baas tijdens de borrel? Draag een parfum met rozemarijn. Een onderzoek van dames en heren van de Northumbria University toonde eerder aan dat rozemarijn je intellect versterkt. Ideaal voor wie zich vlak voor de vakantie nog even wil laten gelden als slimmerik. Parfumexpert Ruth Mastenbroek tipt de geur vooral daar te spuiten waar de bloedvaten het dichtst bij de huid liggen en de meeste warmte afgeven.

11. O, o, olijven

Het gros van de snacks dat wordt geserveerd op feesten en partijen wemelt van het vet en de koolhydraten. Maar dat geldt niet voor de olijf. Die wemelt van vitamine E en fenolische verbindingen als Oleuropein – die het lichaam helpen om alle gifstoffen die je in december zo enthousiast naar binnen werkt af te breken. Extra wapenfeit: onderzoek heeft aangetoond dat olijven oleocanthal bevatten, een verbinding die ontstekingen remt. Sowieso fijn voor mornings after.

12. Opgeblazen gevoel

Blief je een nachtmutsje? Maak een kop chocolademelk – met amandelmelk en cacaopoeder bijvoorbeeld. Een goed idee, omdat een team onderzoekers aan de universiteit van Kopenhagen wist aan te tonen dat calcium je lichaam helpt meer vet te metaboliseren door de snelheid te verhogen waarmee vet als afval wordt verwerkt. Nog een voordeel: cacao bevat meer antioxidanten dan rode wijn en groene thee. Maak een kop chocolademelk (met dus amandelmelk en cacao) en maak 'm af met kaneel en honing.

13. Kickstart

Vergeet anti-katerklassiekers als gebakken eieren met spek en kaas, pap is je nieuwe vriend. 'Haver heeft cysteïne, een aminozuur dat acetaldehyde afbreekt – de veroorzaker van je kater en reuzeslecht voor je lever,' zegt voedingsdeskundige en auteur van Detox Kitchen Bible, Rob Hobson. 'Doe over je haver een scheut Manukahoning, vanwege z'n antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen, en verfraai je ontbijt met plakjes banaan die je lever ook een handje helpen kunnen.'

14. Hydrateren kun je leren

Vergeet kokoswater. Of parkeer het in ieder geval even in de koelkast. Met de helft aan calorieën en suiker is cactuswater het water dat je drinken wilt na een al te enthousiaste nacht. Cactuswater bevat krachtige antioxidanten als taurine die helpen spierweefselschade herstellen (je kater, dus) en je huid opnieuw te laten stralen. Resultaat? Geen mens die ziet hoeveel prosecco je nou eigenlijk op hebt.

15. Medicijnman

Gaat die hoofdpijn er maar niet vantussen? Als er echt, echt, écht niks anders opzit dan naar de pillen te reiken, reik dan naar ibuprofen. Namelijk: aspirine is niet altijd even vriendelijk voor de maag en onderzoek toont aan dat wie alcohol heeft gedronken, minder goed paracetamol kan afbreken. Je herstel een extra zetje geven vooraleer je naar je werk gaat? Grapefruitsap geeft ibuprofen een duwtje in de rug.

16. Spiegeltje, spiegeltje

Korte nacht + eetmarathon + lichaamsgewicht in mousserende wijn + nog een korte nacht = huidprobleem. Te weten dat je hormoonhuishouding gekoppeld is aan je spijsvertering, waardoor je huid een trouwe spiegel van je darmen is. Verhelp pukkels door zink, calcium, kalium en magnesium te nemen. Een uitstekende snack die dat kwartet aan weldoeners bevat: 125 gram yoghurt, een handje amandelen, een theelepel zaden naar keuze en een halve banaan. All clear, net als je huid.

17. Haal een tweetje

Mind het verkleinwoord, maar een beetje beweging compenseert de akelige gevolgen van alcohol. Waag je niet aan een al te bikkelharde workout, die vertraagt het herstelproces juist. Een goed idee is drie kwartier een vaste beweging als fietsen of joggen te proberen, waarbij je hartslag niet meer dan honderdtwintig maal per minuut slaat.

18. Liquid lunch

Was je er niet op tijd uit voor een fatsoenlijk ontbijt? Neem dan zeker een fatsoenlijke lunch. Soep mag bij dezen de redder in nood spelen. Een groepje wetenschappers van de American Chemical Society heeft uitgedokterd dat het zout in yakameinsoep, een soort noodle-runderbouillon, je verloren gewaande kalium en natrium weer aanvult. Extra wapenfeit: zout maakt je dorstig, waardoor je meer water drinkt, waardoor je sneller rehydrateert.

19. Namasté

Laat die kater in z'n sop gaarkoken en doe een potje yoga. Support je lever met een child's pose - wat je doet is reuzesimpel: ga op je knieën zitten, met je bips op je voeten, buig naar voren met je hoofd tegen de vloer en strek óf je armen voor je uit, of laat ze rusten langs je lijf. Je kunt ook een kussen op je bovenbenen leggen om je buikspieren wat te ontzien. Houd tien minuten vol en je zult zien hoe blij je lichaam ervan wordt.

Bron: Women's Health

ELLE TV

preview for ELLE TV