Een niet te ontkennen, schreeuwend gevoel om voedsel haalt het slechtste in een mens naar boven. Je bent niet aan het kauwen, maar aan het snauwen: je bent hangry. Want die roep om eten uit zich niet alleen in je maag, maar ook in je mood. Snickers heeft er zelfs een hele marketingcampagne omheen gebouwd.

Maar, de vraag is: bestaat het fenomeen hangry nou echt? Of is het gewoon een slap excuus voor een bitchy attitude?

Het antwoord is: ja het bestaat, absoluut! Hangry zijn heeft alles te maken met de hoeveelheid glucose in het bloed. Je lichaam zet voedsel namelijk om naar suiker (zoals glucose), aminozuren en vetzuren en die houden de motor van jouw lichaam draaiende. Hoe minder brandstof jouw lichaam heeft, hoe slechter het functioneert, met als gevolg dat je een beetje begint te haperen; en vooral het glucoseniveau in je bloed speelt hierbij een cruciale rol.

Minder focus

En dat haperen gebeurt vooral met de hersenen, want die rekenen het meest op de glucoseaanvoer om naar behoren te functioneren. Gebeurt dit niet, dan kun je je minder goed concentreren en maak je sneller fouten. Ook kun je je duizelig en angstig voelen.

Sociaal onwenselijk hangry-gedrag

Dan nog iets wat hangryness echt heel legitiem maakt: het verband tussen een laag bloedsuikergehalte en woede is ook groot, toonde onderzoek uit 1984 al aan. Een andere factor die bijdraagt aan de hangry-gevoelens, is dat het lichaam reageert op het lage bloedsuikergehalte met de aanmaak van adrenaline, om je organen weer een boost te geven. Die adrenaline maakt je ook weer sneller boos.

Je snapt: don't be a bitch, en eet dus gewoon.