We weten inmiddels dat koolhydraten niet de duivel zijn. Brood, pasta, rijst, het kan gewoon gegeten worden, maak je niet dik. Oké, als je heel veel koolhydraten eet, dan is de kans wel groot dat je aankomt. Dat zit zo: koolhydraten zoals zetmeel en suiker komen na vertering voornamelijk als glucose in ons bloed terecht en hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel. Wanneer deze in een korte tijd flink omhoogschiet, krijgen je hersenen een seintje dat je opnieuw koolhydraatrijk voedsel moet eten. En zo kom je dus aan.

Terug naar de kern van het verhaal. Wanneer is het wel een goed idee om jezelf op koolhydraten te trakteren?

Er werd altijd beweerd dat het beste moment de ochtend is. Het lichaam heeft dan nog de hele dag om de koolhydraten te verbranden. Maar, nu komt het, uit een studie, uitgevoerd door BBC, Trust Me I'm a Doctor en dr. Adam Collins verbonden aan de universiteit van Surrey, komt naar voren dat de avond het juiste moment is om je dosis carbs naar binnen te moffelen.

Voor het onderzoek werden vrijwilligers gevraagd elke dag een vaste hoeveelheid koolhydraten te eten. De bloedsuikerspiegel werd gedurende de hele dag in de gaten gehouden. Wat bleek: in de ochtend was de glucosespiegel 15,9 in plaats van 10,4 in de avond. De avond is dus het beste moment om je pizza te bestellen.

Uit het onderzoek bleek ook dat als je een langere periode geen koolhydraten eet (bijvoorbeeld een hele dag) je lichaam koolhydraten beter verwerkt.

Volgens dr. Adam Collins doet het tijdstip er niet echt toe, maar is het vooral belangrijk dat je gematigd eet. Ja-ha.

https://media.giphy.com/media/Tr10zt02CSMOQ/giphy.gif