Soms gaat het aanspannen en ontspannen van onze spieren en het loslaten van emoties (onbedoeld) samen. In een druk leven hebben we overdag niet altijd tijd om even te stoppen om stil te staan bij onze gevoelens. Tijdens het sporten, en dan met name tijdens yoga, kan het daardoor gebeuren dat je emotioneel wordt. Maar waar komt dat nou precies door? Onze Hearst-collega's van Women's Health zochten het uit. Het blijkt helemaal niet zo raar te zijn.

Yogadocent en personal trainer Marcel van de Vis Heil geeft al twintig jaar (yin)yogales en maakt regelmatig mee dat mensen emotioneel worden tijdens een les. 'Het gekke is dat mensen vaak geen idee hebben waar al die emotie ineens vandaan komt. Er is dan eigenlijk helemaal niets aan de hand, maar toch worden ze ineens heel verdrietig of juist blij. Die emotie wordt eigenlijk altijd vastgehouden in de spieren. Dat kan komen door stress en uit zich na een tijdje vaak in psychische-, maar ook lichamelijke klachten. Zo kun je hoofdpijn en slaapproblemen ontwikkelen, maar ook last krijgen van je schouders of nek als je bijvoorbeeld tegen een deadline aan zit te hikken. En soms merk je daar helemaal niets van, totdat je je lichaam gaat ontspannen. Ergens op het moment dat je lichaam zich ontspant, merk je dat er iets loskomt.' Aha!

Bindweefsel

Er zijn bepaalde plekken waar mensen hun emotie vasthouden, namelijk rond hun schoudergebied en in de onderrug. En dat heeft volgens van de Vis Heil zowel met de spieren als met het bindweefsel, oftewel Fascia, te maken: 'Fascia is een heel fijn vlies dat rond de botten, bloedvaten, zenuwen en spieren zit. Deze vliesjes zitten vol met vocht, waar meridianen (energiebanen) doorheen lopen.' Het begrip meridiaan komt uit de traditionele Chinese geneeskunde en ken je misschien wel van acupunctuur en acupressuur. 'Door de verschillende meridianen die door je lichaam lopen, stroomt chi, iets wat je zou kunnen omschrijven als 'subtiele energie'. Die chi kan een lichamelijke maar ook emotionele uitwerking hebben en daardoor kan je chi dus ook een emotie losmaken.'

Trigger van emotie

Er zijn yoga poses waarin je sneller emotioneel wordt dan in anderen: 'poses waarbij je voorover- en achteroverbuigingen maakt, zorgen over het algemeen voor meer emotie dan andere houdingen. Bij voorover buigen gaat het dan voornamelijk om je wervelkolom en dat is dan ook meer Fascia-gerelateerd' legt van de Vis Heil uit. Bij een achteroverbuiging gaat het om iets anders. 'Als je in een achteroverbuiging zit, dan is de hele voorkant van je lichaam open. Juist dat gedeelte proberen we vaak te beschermen, omdat je organen nu eenmaal een kwetsbaar gebied zijn. Omdat je je in een achtertoverbuiging letterlijk kwetsbaar opstelt, kan dat emotie triggeren.'

Advies

Word je plotseling overmand door emoties terwijl je je in een moeilijke positie wringt? Omarm die emoties dan en schaam je niet voor de andere yogi's of je instructeur. 'Misschien moet je het gevoel dat bij jou omhoog komt zelfs wel een beetje gaan onderzoeken. Voel eens wat er gebeurt. Waar komt dit gevoel vandaan? En waarom komt het nu? We noemen dat ook wel 'rebound' en dat houdt in dat je na de inspanning echt gaat voelen wat er in je naar boven komt: dat kan fysiek, maar zeker ook mentaal. Daarna laat je het weer los,' zegt van de Vis Heil. Dus emotioneel worden tijdens de yoga is helemaal niets om je voor te schamen. Sterker nog, het is goed voor je. Dus de volgende keer dat je naar yoga gaat: ontspan je, laat alles over je heenkomen en laat het vervolgens los.

Bron:Women's Health

Van: Women's Health NL