Deze 10 dingen moet je vermijden als jij je witte lach wilt behouden

Bereid je voor op een pijnlijk afscheid.

7-trucjes-voor-hagelwitte-tanden-zonder-bleken!

Aangezien niemand wil rondlopen met gele tanden en een bleekbehandeling een rib uit je lijf is, bieden we je een (goedkope) helpende hand. Het enige wat je hoeft te doen is deze drank -en etenswaren vermijden.

Onze Britse collega's van Cosmopolitan spraken met Luke Thorley, tandarts bij Welling Dental in Londen. Hij geeft ons inzicht in de etenswaren die je beter kunt laten liggen als je die Heidi Klum-smile wilt krijgen (of behouden).

Advertisement - Continue Reading Below

Citroensap

Citrusvruchten zoals citroen en limoen zijn erg zuur en kunnen daardoor het tandglazuur aantasten. Tandarts Thorley zegt dat het zuur het gele omhulsel achter het tandoppervlak naar voren laat komen, waardoor je tanden geler lijken.

Advertisement - Continue Reading Below

Rode wijn

'Rode wijn bevat tannine, een stofje dat van invloed is op de smaak, geur en kleur van onder andere wijn en thee. De stof veroorzaakt niet alleen die drogemondtextuur van wijn, maar ook ze zorgen ook nog eens voor pigment op de tanden.'

Advertisement - Continue Reading Below

Rode biet

Volgens tandarts Thorley is rode biet zó diepgekleurd dat het niet alleen je handen en je snijplank aantast, maar ook je witte tanden.

Advertisement - Continue Reading Below

Balsamicoazijn

'Door de kleverige aard van balsamicoazijn kan het gemakkelijk blijven vastkleven aan de tanden, wat kan leiden tot vlekken.

Advertisement - Continue Reading Below

Thee

Geloof het of niet: van thee krijg je sneller gele tanden dan van koffie. En dat hebben we volgens Thorney wederom te danken aan het stofje tannine, wat zorgt voor aanslag op de tanden. Slecht nieuws voor zwartetheeliefhebbers: hoe donkerder de kleur van je thee, hoe groter de kans op gelere tanden.

Advertisement - Continue Reading Below

Curry

Thorney vertelt dat je favoriete afhaalmaaltijd is niet altijd even goed voor je tanden. 'Omdat de gele specerijen in de curry een sterke pigmentatie hebben kunnen ze ruw zijn voor de tanden en dit kan vlekken veroorzaken.' 

Advertisement - Continue Reading Below

Kersen

'Hoewel alle vruchtsappen kunnen leiden tot kleurverandering op tanden, zijn rijk gekleurde vruchten toch echt de boosdoeners. Tevens zitten deze (en andere) vruchtensappen vol suiker, wat bacterieën in de mond kunnen veroorzaken. Dit leidt tot gebitsschade en verkleuring.'

Advertisement - Continue Reading Below

Tomatensaus

'Tomaten zijn vrij zuur en felgekleurd, waardoor ze volgens Thorney gemakkelijk erosie en vlekken op tanden kunnen veroorzaken.'

Advertisement - Continue Reading Below

Sojasaus

Hoewel de saus perfect met sushi gaat, is het een van de grootste vijanden van je gebit. Thorney: 'De donkere kleur kan na het eten nog lang op je tanden blijven hangen, waardoor het glazuur wordt aangetast.'