Reuring in de tent bij Chanel, Dior en een aantal andere parfumhuizen. Hun riekers zouden wel eens slachtoffer kunnen worden van een eventuele nieuwe regelgeving binnen de Europese Unie op parfumgebied.

Hoe zit de vork in de steel? Europese wetenschappers zouden honderd mogelijk schadelijke, allergie veroorzakende stoffen hebben geïdentificeerd, die doorgaans in veel parfums, waaronder Chanel N°5 en Miss Dior, gebruikt worden. Gevolg: ze eisen een striktere regelgeving met betrekking tot deze allergenen in de Europese parfumindustrie; een gedetailleerdere ingrediëntenlijst op de verpakking, gelimiteerd gebruik van natuurlijke ingrediënten en in sommige gevallen een verbod op bepaalde ingrediënten.

Lezen: het geheim van Chanel N°5 >

PUUR NATUUR

Mos van bomen, wat vooral in Chanel N°5 en Miss Dior als key-ingrediënt wordt gebruikt, is één van die ingrediënten die de EU graag op een zwarte lijst zou zetten. Maar ook Guerlains Shalimar en Thierry Muglers Angel zouden in de gevarenzone zitten. ‘Het zou het einde van prachtige parfums betekenen, als we dit soort ingrediënten niet meer kunnen gebruiken,’ liet Françoise Montenay, voorzitter bij Chanel, aan Telegraph weten.

Maar nog geen paniek, de voorgestelde maatregelen kunnen pas in 2014 worden doorgevoerd en tot die tijd wordt nog uitvoerig onderzocht of het aantal allergiegevallen wel opweegt tegen de economische gevolgen van het opnieuw moeten formuleren van de geuren. Chanel N°5 zou bijvoorbeeld nog nooit een allergische reactie bij iemand hebben veroorzaakt…

Nu het nog kan: nogmaals de video van Brad Pitt voor Chanel N°5 >