Lees, leer en douche jezelf met een babyzachte huid de zomer door. Acht douchefouten om te vermijden in de ochtend.

1. Dezelfde scrubhandschoen of washand blijven gebruiken

Een kleine inkopper, maar toch, het moet gezegd: een washand of scrubhandschoen kun je dus niet wekenlang blijven gebruiken. Die scrubhandschoen gebruik je om dode cellen van jezelf af te wrijven en die blijven dus achter in die handschoen. Goede richtlijn: washandjes kunnen na vier keer gebruiken de was in, scrubhandschoenen kunnen na vier weken de was in.

2. Fanatiek scrubben

Op papier klinkt het alsof je je huid hartstikke goed aan het vernieuwen bent als je dagelijks scrubt, maar in praktijk zorgt het ervoor dat je huid vetter wordt en daardoor meer viezigheid en bacteriën vasthoudt. Beter: een paar keer per week scrubben, of zelfs maar één keer per week, en dan bij voorkeur 's avonds.

3. Je haar wassen zonder het eerst te kammen

Je haar kort even kammen voordat je er met je handen shampoo en conditioner doorheen wrijft, helpt dus om klitten, en daardoor, gespleten punten tegen te gaan.

4. Je tanden poetsen onder de douche

We snappen dat het in het kader van tijd besparen en multitasken handig is om je tanden onder de douche te poetsen, maar kleine kans dat je dan echt twee volle minuten – de richtlijn voor een goede poetsbeurt – aan het tandenpoetsen bent. Beter is het om daar dus aan je wastafel een los moment voor te nemen.

Artikel loopt verder onder de video.

preview for De beste shampootips van internationale ELLE beautyredacteuren

5. Meteen onder de douche je benen scheren

Haast doet snel handelen, en haast hebben we allemaal wel eens, dus logisch dat we onder de douche vaak meteen het scheermes erbij pakken. Beter niet doen – om echt gladde benen te krijgen, zonder bultjes of irritaties, kun je onder de douche het beste een kwartiertje wachten. Na vijftien minuten heeft het warme water je weg te scheren haar zacht gemaakt en haarzakjes geopend.

6. Elke dag je haar wassen

Wellicht wist je het al, maar elke dag je haar wassen is niet goed, want: je haar wordt er vetter van, óók van die shampoos die claimen voor dagelijks gebruik te zijn. Was het minstens om de dag, liever nog om de twee dagen, en helemaal ideaal is om de drie.

7. Douchen met heet water

Lange, hete douches maken je huid droog en jeukerig en zijn al helemaal funest bij eczeem. Koud water in de winter is ook weer zo wat – en dat hoeft ook niet, want tussen heel heet en koud ligt de prima temperatuur 'warm'.

8. Heel hard wrijven met je handdoek

Je geeft je haar er een optetter mee en je huid kan er droog en geïrriteerd van raken. Jezelf droogdeppen is heel wat vriendelijker voor huid en haar. De downside is dat je langer bezig bent, de upside is dat het een soort gevoel van een spa-ritueel geeft, alsof je elke morgen in een Marokkaanse hammam staat.