Sarah Theeboom heeft al zes jaar geen shampoo aangeraakt en dit is haar verhaal:

‘De eerste keer dat ik hoorde over het niet wassen van je haar, was toen ik een vriendin van vroeger tegenkwam. Ik herinnerde haar met pluizige, droge, golvende lokken, maar deze keer was het glimmend en smooth. Ze zag er fantastisch uit! Toen ik haar om haar geheim vroeg, vertelde ze me dat ze gestopt was met shampoo.

Dat idee klonk wat mij betreft een beetje vies, maar ik hield het in gedachte als iets wat ik ooit nog wilde proberen. Als het voor haar zo goed werkt, waarom dan niet voor mij?

Mijn haar is dun en wordt snel vet. Toentertijd zat ik in de vervelende cirkel waarbij ik om de dag mijn haar waste. En gelijk na het shampooën, was mijn haar statisch waarna het weer slap en vet werd. Ik was er niet dol op, en ik wist eigenlijk niet wat ik eraan moest doen. Ik wilde de truc van mijn vriendin proberen en stoppen met shampoo, maar ze waarschuwde me dat je haar en hoofdhuid eerst een tijdje heel erg vettig zou worden. Maar toch, het voelde als iets wat te proberen viel.

Uiteindelijk besloot ik een paar maanden later om de kans te wagen tijdens een vakantie van drie weken in Thailand. Ik dacht dat ik op deze manier alleen vet haar zou hebben op het strand. Maar ik was niet voorbereid op de intensiteit van deze eerste paar weken.

Mijn haar was nog nooit zo vet. Ik had al eerder last gehad van roos, maar er was veel meer tijdens mijn drieweekse-proef. Het was echt niet fijn en ik schaamde me zo erg dat ik mijn hoofd aan niemand wilde laten zien. Ik ben een paar keer bijna gebroken en gaf het dan nog net niet op. Het voelde alsof mijn hoofdhuid gek werd.

Toen ik terugkwam van vakantie, deed ik iedere dag haarbanden in mijn haar. Ik maakte mijn haar nat en schrobde mijn hoofdhuid met mijn vingers elke keer dat ik douchte. Als je je hele leven al shampoo gebruikt en daar ineens mee stopt, zullen je haar en hoofdhuid flippen. Mijn vriend was cynisch over mijn project en hij wilde niet in de buurt van mijn haar komen, maar ik was toegewijd. Ik geloofde echt dat dit het waard zou zijn.

Na zes weken sloeg het ineens om. De roos en vettigheid begonnen te verdwijnen. Het zag er niet geweldig uit, maar ik zag er weer uit als een normaal persoon. Met de meeste mensen gebeurt dat na drie weken al, maar ik denk dat ik het heb verlengd door het zwemmen in de zee en het zoute water dat daardoor in mijn haar kwam.

Op de een of andere manier heb ik die vieze zes weken doorgezet, en de volgende zes weken zag het er wel redelijk uit. De tijd hierna was wanneer the magic happened.

Petal, Slipper, Comfort, Beak, Foot, Toe, Hair accessory, Cut flowers, Artificial flower, Bouquet,

Ik deed niks anders dan daarvoor, maar mijn hoofdhuid stopte met het over-produceren van vet. Het begon te wennen aan de nieuwe situatie en werd normaal. Ik zag hoe mijn natuurlijke haar er echt uitzag als ik het niet met allemaal spulletjes manipuleerde. Het was zijdezacht, meer golvend en frizz-free.

De anti-shampoo beweging heeft een naam – No Poo – en krijgt de laatste tijd veel aandacht. Daarom kijken de meeste mensen me niet meer gek aan als ik vertel dat ik al jaren geen shampoo gebruik.

Toch snappen heel veel mensen het niet. Een keer ging ik naar een kapper die helemaal gek werd en fysiek shampoo op mij probeerde te gebruiken. Ik moest haar blijven vertellen dat ik geen shampoo wilde gebruiken en toen het kwartje viel stopte ze.

Maar meestal krijg ik positieve reacties van mensen als ze mijn haar in real life zien. Als je haar er goed uitziet, is het niet gênant om mensen je geheim te vertellen!

No poo is nu een beweging, maar wanneer ik hiermee begon, wist ik niet dat deze term bestond. Het klinkt als een beauty filosofie, maar eigenlijk was ik gewoon aan het experimenteren. Ik denk niet dat shampoo evil of slecht is voor je haar. Maar voor die vriendin die me op dit idee bracht en voor mij zelf, laat het ons haar er echt beter uitzien. De ene dag zit mijn haar beter dan de andere, maar over het algemeen ziet mijn haar er gezonder uit. Plus: het bespaart me een hoop geld aan shampoo en andere producten. My hair is free, in every sense of the word.’  

Dit is hét knip en was-schema voor gezond haar >


Bron: Cosmopolitan.com


Beeld: Sarah Theeboom