De VS heeft zich uitgesproken: microbeads - kleine plastic bolletjes in beautyproducten - zijn er vanaf nu verboden. Vanaf 2017 mogen de bolletjes niet meer in scrubs, shampoos, wasmiddelen, tandpasta of andere beautyproducten zitten. 

De afgelopen jaren zijn microbeads omstreden geworden, omdat ze niet goed 'gefilterd' kunnen worden - na gebruik komen de bolletjes via het rioolwater in de zee terecht, waar ze een plastic soep vormen en in buiken van dieren en vissen terechtkomen. Bovendien 'zuigen' ze, nadat ze door de goot zijn gespoeld, giftige stoffen op, waardoor ze tegen de tijd dat ze weer in de zee terechtkomen kleine giftige balletjes zijn geworden. En de vissen die deze giftige balletjes eten, zijn dezelfde vissen die wij op ons bord hebben. 

Hele goede zaak dus, dat Amerika vanaf 2017 microbeads-vrij wil zijn. In Europa is er, op kleinere schaal, ook al vooruitgang geboekt: Unilever gebruikt vanaf 2013 al geen microbeads meer in cosmetica en wasmiddelen en Yves Rocher werd vorig jaar rond deze tijd door de Duitse Bund gedwongen te stoppen.

Waar je zelf op kunt letten in het schap:

> Zoek naar ingrediënten als oatmeal of 'jojoba bead granules', natuurlijke scrubbers.

> Vermijd deze namen op de ingrediëntenlijst:  polyethylene, polypropylene, polyethylene terephtalate en/of nylon-12.