1. Je begint met je bovenste wimpers

Je kent ze wel toch; van die mascaravlekken rond je ogen? Die krijg je doordat je met je natte lashes naar beneden kijkt. Om dit te voorkomen kun je het beste beginnen met mascara op de onderkant, legt Marlena, oprichtster en CEO van het blog Make-up Geek, uit. 'Wanneer het aankomt op je onderste wimperrand kun je je hoofd het beste een beetje naar voren gebogen houden, zodat er geen mascara op je wangen komt.' Daarna begin je pas aan je bovenste wimpers, en die doe je als volgt:

> Plaats je borsteltje aan het begin van je wimperrand en kijk vooral recht vooruit; > Zigzag langzaam richting de puntjes van je wimpers voor een gekruld effect;> Herhaal deze stap, afhankelijk van hoe dik je je wimpers wil laten lijken.

Gemiddeld zijn twee tot drie laagjes mascara op je ogen genoeg, zegt Marlena. En lukt het dan alsnog niet? Gebruik dan een pasje of stukje papier achter je wimpers zodat je mascara niet in de buurt kan komen van je huid of kies voor de oplossing van Kylie Jenners make-up artist, waarmee je dit gehannes héél gemakkelijk oplost.

2. Je pompt te veel met je mascara

Besteed je meer tijd aan het uit elkaar halen van je wimpers dan dat je daadwerkelijk mascara aan het opbrengen bent? Dan is hier een tip van Marlena: 'Pomp niet met je mascara in en uit de huls. Hierdoor duw je namelijk lucht in je mascaraflesje, waardoor-ie sneller uitdroogt. En daar krijg je klontjes en schilfertjes van.'

Maar 'draai je borsteltje in plaats daarvan voorzichtig in ronddraaiende bewegingen. Op die manier krijg je genoeg mascara aan je borsteltje'.

Als het dan toch nog verkeerd gaat, zorg dan dat je iets bij de hand hebt om je wimpers van elkaar te scheiden. Bijvoorbeeld een oud mascaraborsteltje dat je eerst goed hebt schoongemaakt.

3. Je maakt je borsteltje niet schoon

Hier is geen twijfel over mogelijk: van klonterige mascara krijg je geen mooie, gescheiden wimpers. Maar toch zit aan bijna ieder borsteltje altijd een enorme dosis mascara, veel meer dan je nodig hebt. Veeg daarom nadat je je borsteltje uit het flesje haalt, voorzichtig de overmatige hoeveelheid met een tissue van het borsteltje. Op die manier krijg je mega lange wimpers die in plaats van op een spinnenweb op wimperextensions lijken. Wel zo fijn!

4. Je gebruikt een oude mascara

Dr. Debra Jaliman, een dermatoloog uit The Big Apple, adviseert regelmatig een nieuwe mascara aan te schaffen. Schaf trouwens alles wat vaak met je ogen in aanraking komt regelmatig nieuw aan. Op die manier voorkom je infecties aan je ogen. Hou met je mascara ongeveer vast aan een termijn van een half jaar – maar gooi-em eerder weg als je merkt dat-ie klonterig wordt. Dan krijg je ook geen aan elkaar geplakte wimpers.

5. Je bent bang voor je wimperkruller (of hebt er geen)

Door het krullen van je wimpers lijken je ogen groter, als je het goed doet tenminste. Bij het correct volgen van een simpel stappenplan gaan je mascara en wimperkruller hand in hand. Zo werkt het:

> Begin bij de aanzet van je wimpers en wees voorzichtig dat je geen huid tussen je kruller hebt; > Knijp hem zachtjes dicht en hou het ongeveer 10 seconden vast; > Herhaal deze stap op de helft en bij de puntjes van je wimpers;> Breng ná het krullen pas mascara aan.

6. Je krult je wimpers nadat je mascara hebt opgedaan

Nee, nee en nog eens nee. Als je wilt dat je wimpers lang en soepel lijken, dan moet je dit absoluut niet doen. Nadat mascara opdroogt worden je wimpers namelijk harder en minder flexibel, waardoor ze kunnen afbreken – net als bij Miley. En dat wil je niet! Plus je mascara kan aan je wimperkruller blijven plakken, waardoor je je wimpers er gemakkelijk uit trekt. Dus eerst je wimper krullen, dán je favoriete mascara aanbrengen.

7. Je gebruikt maar één mascara

Je weet wat ze zeggen: twee is beter dan één. 'Iedere mascara heeft maar één doel, ongeacht wat de advertenties je beloven,' zegt make-up artist en bedenker van Book Your Look NYC Laramie. 'De ene mascara geeft veel lengte, waar de andere mascara juist meer zorgt voor verdikking en volume van je wimpers.' Het verschil tussen meerdere laagjes van één soort mascara of twee verschillende soorten mascara's over elkaar heen kan echt groots zijn.

Als je ogen bijvoorbeeld ver uit elkaar staan, kun je het beste meerdere lagen aanbrengen aan de binnenzijde van je ogen. En staan je ogen dicht bij elkaar en wil je dat minder laten lijken, dan moet je vooral focussen op de buitenste hoekjes. Natuurlijk kun je ook nog verschillende technieken gebruiken, afhankelijk van of je je wimpers langer, voller, gekrulder of juist meer klassiek en klontvrij wil laten lijken.

9. Je verwijdert je mascara niet (goed)

Je weet waarschijnlijk al wel dat je je make-up iedere avond van je gezicht moet halen om te voorkomen dat je poriën verstoppen. Maar ook je wimpers hebben baat bij een schoonmaakbeurt. Om twee vliegen in één klap te slaan kun je het beste kiezen voor een natuurlijke gezichtsolie, dan heb je geen make-up remover meer nodig én heb je kans op een gezonder uitziende huid. Win-win!

Zo draag je je mascara en fake lashes deze zomer >

En gekleurde mascara kan dus ook voor de chique! >