Ouderdomsvlekken. Niet iets om enthousiast van te worden. Het betekent dat we ouder worden, want ze zijn opgebouwd uit lipofuscine, een pigment dat zich op latere leeftijd in het huidweefsel vormt. We houden er nu eenmaal niet van om zo met onze neus op de feiten te worden gedrukt. Maar! Geen reden tot paniek. Hoewel je die pigmentvlekken natuurlijk altijd weg kan werken met make-up, is voorkomen beter dan genezen (of in dit geval: camoufleren), niet? Gezondheidsexpert Steven Macari legt uit hoe je die ouderdomsplekjes door middel van het optimaliseren en balanceren van je hormonen kan voorkomen. Yay!

Volgens Macari neemt het aantal ouderdomsvlekken onder anderen toe als je teveel onverzadigde vetten binnenkrijgt. Met name PUFA’s (Polyunsaturated Fats) kunnen schadelijk zijn voor je lichaam en in combinatie met ijzer kan het de vorming van ouderdomsvlekken versnellen. De enige oliën die je zou moeten gebruiken zijn olijfolie en kokosolie.

Ook teveel ijzer is niet goed voor je huid. En omdat het lastig is ijzer kwijt te raken, lopen veel mensen rond met een te hoog ijzerlevel. Neem dus zo min mogelijk voeding in dat ijzer bevat en als je dat tóch eet, eet ’t dan in combinatie met koffie of chocolade. Klinkt gek, maar dat blokkeert de ijzeropname. Win-win als het aan ons ligt!

Maar dat is nog niet alles. Om die ouderdomsvlekken te voorkomen, kan je ook het best etenswaren (o.a. sojaproducten, grapefruit, kraanwater) mijden die je oestrogeenlevels een boost geven. Een overschot aan oestrogeen zorgt namelijk voor de vorming van pigment en is alleen in kleine hoeveelheden nodig in de periode dat je ovuleert. Een hormoon dat helpt je oestrogeenlevels in balans te brengen, is progesteron. Combineer daarom het liefst altijd bovengenoemd voedsel met een natuurlijke vorm van progesteron; handig bijvoorbeeld als je aan de anticonceptie bent.

Zorg ten slotte dat je veel Vitamine E binnenkrijgt. Vitamine E is een antioxidant van vrije radicalen; dat zijn afwijkende moleculen die, als ze in overvloed voorkomen in je lichaam, leiden tot de vorming van ouderdomsvlekken. Deze krachtige voedingsstof komt niet voor niets voor in zoveel diëten, en is dan ook goed voor méér dan alleen een mooie huid: het zorgt ook voor het behoud van een optimale hormoonbalans.

Zó houd je je huid jong >

En dít moet je eten voor een vlekkeloze huid >

bron: Harper’s Bazaar