Behept met sproeten? Lucky you. Deze vrolijke spikkels zijn heuse trendsetters aankomende zomer. Maar ze doen het niet alleen goed op de catwalks, de sproetjes hebben ook nog een wetenschappelijke functie.

Op het Youtube-kanaal Scishow leer je d'r alles over. Wat blijkt is dat de plekken op de huid, waar deze jongens dus ontstaan, een hoger melaminegehalte hebben. Melamine is het pigment wat de kleur bepaald van je ogen, haar en huid. Bij de meesten van ons komt dit stofje evenveel voor op elke plek van de huid, maar soms kan er een ophoping ontstaan waardoor de sproeten tevoorschijn komen.

Leuke bijkomstigheid is dat ze met name ontstaan om je huid te beschermen tegen de zon. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je onbeschermd met een cocktail in de hand op het strand kunt gaan liggen. Stop altijd even die fles zonnebrand in de tas om je huid te beschermen.

Niet de trotse bezitter van die gezelligerds? Dit heeft waarschijnlijk te maken met het gen MC1R wat bepaald hoeveel melamine er geproduceerd wordt. Heb jij een donkere huid en donkere haren, dan zul je zeer waarschijnlijk geen sproeten hebben. Maar wanneer je daarentegen een lichte huidskleur en blond of rood haar hebt...

Van: Harper's BAZAAR NL