De meesten van ons krijgen er vroeg of laat weleens mee te maken: witte vlekjes op het roze gedeelte van de nagels. Ze zijn pijnloos, maar veel mensen vragen zich wel af hoe ze eraan komen. Wat is het precies? En belangrijker, waardoor ontstaan ze?

De medische term voor de vlekjes is leukonychia en meestal verdwijnt het vanzelf met de groei van de nagel. Een veelvoorkomende, maar gelukkig onjuiste, gedachte is dat de vlekjes een tekort aan calcium zouden weerspiegelen. Nagels (en haren trouwens ook) zijn opgebouwd uit keratine – in tegenstelling tot hetgeen waaruit je botten bestaan. Een tekort aan calcium heeft dus niets te maken met hoe je nagels eruitzien.

Volgens experts is de échte reden van de witte vlekjes heel simpel: je nagel heeft in de vroegste groeifase – ongeveer zes weken voordat hij verschijnt aan jouw vingertop – om wat voor reden dan ook een flinke optater gekregen. Deze lichte verwonding kan een witte vlek veroorzaken op de nagel die pas later te zien is. Dr. Judith Marcin legde aan Medical News Daily uit dat je dit makkelijk kunt checken door een lichte druk op je nagel uit te oefenen. Verandert het plekje niet van vorm of kleur? Dan is het leukonychia en gaat het vanzelf weg naarmate je nagel langer groeit.

Veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Per ongeluk stoten of pletten van je vingers.
  • Een iets te enthousiaste manicure die buitenproportionele druk op de nagelbasis zet.
  • Nagelbijten.

In sommige gevallen kunnen witte vlekken ook een allergie voor een bepaalde stof aangeven, zoals nagellak of nagellakremover. Als je denkt dat dit bij jou het geval is, gebruik het dan voorlopig niet en kijk of de vlekjes minder worden. Het is wel zo dat sommige ziektes kunnen leiden tot verkleuring van de nagels, maar het is volgens experts onwaarschijnlijk dat de vlekjes hier dan een symptoom van zouden zijn (aangezien het zes weken duurt voor je nagels om te groeien).

Met andere woorden? Als jij je verder helemaal prima voelt, dan is er geen reden om je zorgen te maken over witte vlekjes op je nagels. Waarschijnlijk ben je een paar weken geleden gewoon wat onvoorzichtig geweest in de gym.

En dit zijn de witte vlekjes op je tanden >

Bron: Women's Health

Van: Women's Health NL