In het tijdperk van de selfie kan de power van de mond niet worden ontkend, zo weten we sinds de duckface (oef, wat fijn dat die uit het straatInstagrambeeld aan het verdwijnen is, of in ieder geval alleen nog maar ironisch kan worden ingezet).

Dat we druk bezig zijn met de perfecte mond, bewijst ook het aantal lipvullingen dat er in Amerika is gedaan: ruim 27.400 lipimplantaten werden er in 2015 besteld, een record. Maar wat is de perfecte mond eigenlijk?

Dat vroegen onderzoekers van de University of California zich ook af. In hun onderzoek, gepubliceerd in JAMA Facial Plastic Surgery, lieten ze meer dan 400 deelnemers verschillende foto's van vrouwenlippen zien. De deelnemers moesten de lippen op een schaal van 1 tot 10 beoordelen.

In de eerste batch foto's werden verschillende formaten van de hele mond getoond, om te kijken wat de perfecte grootte is

Face, Nose, Skin, Eyebrow, Chin, Forehead, Cheek, Head, Jaw, Lip, pinterest

Daarna werden er foto's voorgeschoven waarin de bovenste en onderste lip afzonderlijk waren gemanipuleerd, om erachter te komen wat de perfecte onder-/bovenlip-ratio is:

Face, Eyebrow, Nose, Skin, Forehead, Chin, Cheek, Head, Lip, Jaw, pinterest

De conclusie: de deelnemers prefereerden lippen die ongeveer 50 procent groter waren dan de gemiddelde natuurlijke vrouwenmond – het liefst zagen ze een mond die ongeveer 10 procent in beslag namen van de onderste éénderde helft van het gezicht.

Ze zagen ook het liefst een onderlip die twee keer zo groot was als de bovenlip – ongeveer de mond van bijvoorbeeld modellen Miranda Kerr en Alessandra Ambrosio dus, legt co-auteur Natalie Popenko uit.

Hair, Face, Eyebrow, Blond, Hairstyle, Lip, Chin, Nose, Skin, Shoulder, pinterest
Miranda Kerr & Alessandra Ambrosio

De voorkeur voor een vollere onderlip en dus natuurlijkere onder-/bovenlipratio, was vrij verrassend voor de onderzoekers, gezien de plastische-chirurgietrend om juist bovenlippen op te spuiten.

De onderzoekers raden dan ook aan zeker niet in deze trend mee te gaan, en als je al iets filled, dan altijd de natuurlijke verhouding in de gaten te blijven houden. Co-auteur Brian Wong waarschuwt dat een te grote bovenlip al snel 'overly filled and disproportionate' kan overkomen.

De onderzoekers willen verder nog aanstippen dat dit onderzoek vooral de voorkeuren weergeeft van jonge, Kaukasische vrouwen; óók stippen ze nog even aan dat je lippen — laat staan deze bepaalde definitie van 'perfecte' — niet het enige zijn wat je mooi maakt en je definiëren. Popenko:

'Whole faces are greater than the sum of their parts, and attractiveness can also be defined by unique facial features.'

En zo is het. Toch fijn dat die filler-business officieel weer een stukje minder serieus mag worden genomen.

Van: Harper's BAZAAR NL