Er zijn maar weinig mensen die hun hele leven al van spruitjes houden: je hebt mensen die er niet van houden, en je hebt mensen die er van zijn gaan leren houden. Hoe komt dat toch?

De wetenschap kan het uitleggen. Dr. Adam Cunliffe, voedingswetenschapper en docent aan de London South Bank University, legt uit dat het eten dat we niet lekker vinden bijna altijd een psychologisch negatieve connotatie heeft.

Cunliffe aan Cosmopolitan UK:

'That event can either be a physiological event – like food poisoning – or a psychological one dating back to when you were a child. We're not actually born liking very much except our mother's milk and sweet tastes, so we acquire tastes over time.'

Dat betekent dat zelfs een kleine negatieve ervaring met spruitjes – je ouders die hun geduld met je verloren toen je als kind je spruitjes opzij schoof – een onplezierig gevoel met de groente kan verbinden. Als resultaat daarvan label je het eten als 'vies'. Cunliffe: 'The sight, the flavour, the smell might for years be connected with an unpleasant association.'

Bittere pil spruit

Dat is dus hoe we over het algemeen dingen niet lekker gaan vinden. Maar bij spruitjes speelt er meer mee. Cunliffe:

'A lot of people, by the time they reach adulthood, haven't learned to like a lot of what falls into the category of bitter foods, which Brussels sprouts do. Innately, we're born to reject bitter foods because for every one plant or potential foodstuff in nature which is bitter and good for us, there's probably 50 which are bitter and poisonous.'

Kortom: bitter eten is over het algemeen vaker giftig dan niet-giftig, waardoor ons lichaam die smaak automatisch al minder prettig vindt, óók de bittere voedingssoorten die wel heel voedzaam zijn.

Food, Brussels sprout, Vegetable, Leaf vegetable, Cruciferous vegetables, Ingredient, Dish, Cuisine, Produce, Plant, pinterest
Getty Images

Moeilijke geur

Het heeft ook nog te maken met de geur van spruitjes. Cunliffe:

'Brussels sprouts are part of a family of vegetables called cruciferous vegetables. These have a particular chemical in them which gives them a very particular characteristic and smell.'

En de geur van eten, zo lijkt het, heeft veel meer invloed op onze smaak dan je denkt. Je tong kan namelijk maar vijf smaken onderscheiden – zoet, zout, zuur, bitter en umami – terwijl de neus een veel complexer orgaan is, dat ongeveer 100.000 verschillende geurtonen kan onderscheiden.

Cunliffe:

'What we think is taste is probably coming from our nose. Because Brussel sprouts have quite a particular, pungent odour, it could be why they stand out.'

Je kúnt natuurlijk altijd een manier vinden om spruitjes wel lekker te vinden – geitenkaas, spekjes, honing; het is er allemaal lekker bij – maar schaam je vooral niet als je spruitjes nog steeds lastig vindt te eten.

via GIPHY

Van: Cosmopolitan UK