Kerst is aangebroken en dat betekent dat de kerstafspeellijsten nóg meer op repeat staan dan in de weken daarvoor. Zing jij ook altijd uitbundig mee met alle kerstknallers? Dan hebben we goed nieuws voor je.

Uit een nieuw onderzoek blijkt namelijk dat kerstliedjes zingen voordelen heeft voor je gezondheid. Drink dus maar snel een kop thee met honing, want het is tijd om je keel te smeren.

giphyView full post on Giphy

Kerstliedjes zingen is goed voor je gezondheid

We weten natuurlijk al dat kerstliedjes zingen veel goeds doet voor je humeur, maar nu is er wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat zingen óók goed is voor je gezondheid. Vooral zingen in een groep geeft je mentale gezondheid een boost en kan zelfs de symptomen van astma verminderen.

Er is de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar de fysieke en psychologische voordelen van zingen. Een onderzoek, dat gepubliceerd is in november dit jaar, heeft bewijs gevonden dat zingen in een koor je algehele gezondheid verbetert. Ze ondervroegen 1.779 koorleden van over de hele wereld en die gaven aan dat het samen maken van muziek zorgde voor meer saamhorigheid, cognitieve stimulatie, een betere geestelijke gezondheid, plezier en transcendentie.

Eerder onderzoek

Dit is niet het enige onderzoek dat aantoont dat zingen voordelen heeft voor je gezondheid. Veel studies claimen al dat zingen goed is voor je humeur (ha!) en dat samen zingen de identiteit van de groep bevordert.

En waarom is samen zingen zo goed voor ons? Sommige wetenschappers denken dat er dan bepaalde hormonen vrijkomen die je een fijn gevoel geven en stress verlagen, zoals endorfine en oxytocine. Ook heeft een ander onderzoek gevonden dat zingen kan helpen bij het verlagen van symptomen van astma.

Dus de volgende keer dat iemand je vraagt of het wat minder mag onder de douche of in de auto, kun je ze de uitkomsten van dit onderzoek voorschotelen. Of beter nog: vraag of ze gezellig met je mee te zingen. En welk nummer moet je nu het hardst meezingen deze Kerst? We hebben het voor je uitgezocht en je sterrenbeeld geraadpleegd: dit is hét kerstliedje dat het beste bij jou past.

Van: Cosmopolitan NL