Wanneer je niet goed voor je lenzen zorgt, kan dat leiden tot allerlei problemen. Van onschuldige irritaties tot minder onschuldige schade (gezichtsverlies). Daarom voor alle lenzendragers, tips van Scott MacRae. Professor in oogheelkunde en visuele wetenschap aan de Universiteit van Rochester in New York en hij legt graag uit wat je beter niet kunt doen als je lenzen draagt:

1. Je handen niet wassen voor je je lenzen aanraakt
Wanneer je je ogen aanraakt zonder je handen te wassen, stop je rechtstreeks bacteriën in je oog. ‘Bacteriën zijn heel slim en ze bewegen zich snel voort,’ zegt Dr. MacRae. Was daarom altijd je handen voor je je lenzen ’s ochtends in doet én voor je ze ‘s avonds uit je ogen haalt.

2. Je lenzenvloeistof in het bakje laten zitten
Hergebruik nooit je lenzenvloeistof en laat het ook niet te lang in je lenzenbakje zitten. Het is namelijk bedoeld om je lenzen te desinfecteren. Wanneer je het spul dagenlang in je bakje achterlaat, werkt ‘t niet meer effectief (de bacteriën kunnen het dan overnemen van het desinfectiemiddel; de vloeistof is dan niet langer steriel). Overbodig te melden dat de bacteriën in de vloeistof weer via je lenzen in je ogen kunnen komen en zie daar: risico op een hoornvliesinfectie.

3. Je lenzenbakje niet laten drogen
‘Bacteriën houden van vochtige plekken,’ zegt DR. MAcRae. Hij voegt eraan toe dat tenminste de helft van de medische gevallen die hij voorbij ziet komen, te wijten zijn aan mensen die hun lenzenbakje niet laten drogen. Tip: éven dat bakkie aan de lucht laten drogen.

4. Je lenzen niet dagelijks schoonmaken
Bacteriën, vuil en eiwitten hopen zich op op je lenzen, wat kan leiden tot een afweerreactie van je immuunsysteem. In het ergste geval kan dat leiden tot een heftige slijmvliesontsteking (papillary conjunctivitis), waarbij je oogleden vol komen te zitten met een grote hoeveelheid bultjes. Huu. Daarna bestaat de kans dat je volledig intolerant bent geworden voor je lenzen. En dat wil je niet.

5. Niet je lenzenbakje schoonmaken
Zelf wanneer je je lenzenbakje laat drogen aan de lucht, is het belangrijk dat je dat bakje schoonmaakt. Eens per week met water en een beetje milde zeep. Daarna heel goed afspoelen en laten drogen.

6. Je lenzen in je mond stoppen
‘Ik weet dat dit gebeurt,’ zegt Dr. MacRae, maar ‘je mond bevat een stuk meer bacteriën dan je ogen. Als je de lenzen niet schoonmaakt nadat je ze in je mond hebt gestopt, kan dit een ooginfectie tot gevolg hebben.’

7. Je lenzen langer dragen dan je zou moeten
‘Zorg dat je een regelmatig schema hebt waarbij je je lenzen uit je ogen haalt om je ogen te laten rusten,’ zegt Dr. MacRae. Wanneer je ogen niet genoeg zuurstof krijgen, kan het hoornvlies opzwellen, wat weer kan leiden tot beschadigingen aan het vlies.. Je ogen hebben sowieso periodes van stilte en rust nodig, gun het ze.

8. Slapen met je lenzen in
Dit hangt samen met het te vaak dragen van je lenzen. Maar als je merkt dat je ogen opgezwollen of geïrriteerd zijn na een dutje of nachtje slapen, kun je ook slapen met lenzen in beter niet doen.

9. Make-up op je lenzen laten zitten
Je kent het vast: je doet vloeibare eyeliner op, het loopt in je oog en spreidt zich uit over en onder je lens. Mocht dat gebeuren, laat het dan niet zitten. Haal je lens eruit, maak hem schoon en desinfecteer hem.

10. Je lenzen inhouden als je ogen geïrriteerd zijn
Haal vooral je lenzen uit je ogen wanneer je ogen rood zijn en je lenzen irriteren. Je ogen reageren namelijk niet voor niets zo; je lichaam stoot je lenzen af, dus weg ermee. Geen lenzenbakje bij de hand? Stop ze dan in een glas water. En desinfecteer ze voordat je ze indoet.

11. Met je lenzen in het water
Zij het de douche, het bubbelbad of het zwembad; er kunnen bacteriën in het water zitten die je ogen kunnen aantasten. Wanneer je je lenzen niet goed desinfecteert that is. Er is bijvoorbeeld een hele nare ooginfectie genaamd acanthamoeba keratitis, die erom bekend staat voor te komen in bubbelbaden en die in het ergste geval kan leiden tot gezichtsverlies. Douche je met je lenzen in? Hou je ogen ook dan zoveel mogelijk gesloten. En onthoud: komen je lenzen op wat voor manier dan ook in aanraking met water: schoonmaken, schoonmaken, schoonmaken.

12. In je ogen wrijven
Wrijf je vaak in je ogen? Denk een volgende keer even na voordat je dat doet. Wanneer je vaak in je ogen wrijft, of je nou lenzen draagt of niet, loop je het risico op keratoconus. Een aandoening die je hoornvlies vervormd. Hierdoor kun je wazig gaan zien of zal je in het meest nare geval een hoornvliestransplantatie moeten ondergaan (ai). Vaak last van jeukerige ogen? Overweeg dan anti-jeuk oogdruppels om het een beetje tot bedaren te brengen.

Bron: ELLEuk.com.