1. MASCARA

Iemand een idee hoe vaak je eigenlijk je mascara zou moeten vervangen? We horen je denken: ‘Ehh, gewoon wanneer ‘ie op is?’ Maar nee, eigenlijk zou je iedere vier maanden (!) een nieuwe mascara aan moeten schaffen. Een onderzoek uit 2014 liet zien dat zeventig procent van de vrouwen hun mascara veel te lang gebruikt, waardoor een ophoping van bacteriën ontstaat. Op die manier liepen de vrouwen het risico ernstige ooginfecties op te lopen. Natalie Wright, senior makeup artist van preciousaboutmakeup.com, zegt: ‘Mascara is het product met de kortste houdbaarheid. Je ogen zijn zeer gevoelig, dus het is het risico niet waard.’ Tijd dus om die groezelige smurrie te vervangen door een fris, nieuw potje mascara.

2. LIPPENSTIFT

Ook lippenstift heeft zo zijn limiet: na maar liefst achttien maanden is-ie toe aan vervanging. Wij huilen een beetje, want die mooie lipstick leek wel voor eeuwig mee te gaan als je er een beetje zuinig mee was. Kan je dus maar beter niet meer doen, tenzij je voortaan een broedplaats voor bacteriën over je lippen wil smeren.

Ook al bewaar je die lievelingslippenstift in de koelkast of veeg je de bovenste laag ervan af voordat je de lipstick aanbrengt, nog steeds kan hij genoeg bacteriën bevatten die vlekken en een koortslip kunnen veroorzaken. Not so pretty. En zéker als je lippenstift van kleur of structuur begint te veranderen of gek begint te ruiken, twijfel er niet aan hem per direct in de prullenbak te gooien. Favoriete kleur of niet.

3. MAKE-UPKWASTEN

‘Make-upkwasten dragen de meeste bacillen met zich mee, worden vaak bewaard onder onhygiënische condities en worden gemiddeld maar eens in de vier weken gewassen! Als je maar één ding zou veranderen, dan zou ik adviseren je make-upkwasten regelmatig schoon te maken en ze ergens op te bergen waar de bacteriën niet kunnen komen,’ zegt Wright. ‘Investeer in een ontsmettende mist, dat is het zeker waard.’ Besproei de kwast met de ontsmettende spray elke keer dat je hem gebruikt en was hem wekelijks. Doe je dat niet, dan kan dat acne en andere huidproblemen verergeren. Yikes!

Wright voegt toe: ‘Blaas nooit overtollige poeder van je kwast af. Denk je eerst even in hoeveel bacteriën je OP je kwast blaast.’

4. OOGPOTLOOD

‘Je potloden zijn het makkelijkst schoon te maken – je slijpt ze gewoon en de bacteriën op de bovenste laag zijn meteen verdwenen. Je kan er ook nog wat ontsmettende mist op sprayen,’ aldus Wright.

Maar hoewel je dus iets minder rekening hoeft te houden met de hygiëne van je oogpotlood, is het gevaar nog niet geweken. Net als je mascara kan oogpotlood makkelijk infecties veroorzaken en verspreiden, en bij langdurig gebruik zonder dat het potlood schoongemaakt wordt, kan het zelfs schadelijk zijn voor je gezichtsvermogen. Wow.

Gelukkig is dat ook te voorkomen door oogpotlood niet langer dan achttien maanden te gebruiken en door  het niet meer aan de binnenkant van je wimperlijn aan te brengen, want daardoor blokkeer je de olieklieren die het hoornvlies beschermen.

5. GLITTERS

Slecht nieuws voor de glitterliefhebbers: grove glitterkorrels kunnen heel gevaarlijk zijn voor je kijkers. Tijdens zowel het aanbrengen als het dragen ervan, vallen glitterdeeltjes in je ogen die irritaties en zelfs schaafwonden op je hoornvlies kunnen veroorzaken (!). Niet zo goed voor je gezichtsvermogen dus.

Het is dan ook niet genoeg om je glitterproducten goed schoon te houden of ze vaker te vervangen. Als je écht gevoelige ogen hebt, is het beter om ze voor eens en voor altijd uit je make-uptas te bannen.

6. FOUNDATION

‘Officieel zou foundation twaalf maanden mee moeten gaan, maar als je het product gebruikt met je vingers is het beter om het al eerder te vervangen: na zes maanden,’ adviseert Wright. ‘En was altijd je handen voor je begint – het is zó van zelfsprekend, maar wordt zó vaak vergeten!’

Het probleem ligt niet alleen bij de liquid foundation – poederfoundation draagt dezelfde risico’s met zich mee als glitter. Daarnaast meldt Web MD dat een klein aantal vrouwen ook gevoelig kan zijn voor bismut oxychloride, een ingrediënt dat aan sommige foundations wordt toegevoegd voor een parelachtige, glanzende finishing touch.

7. WIMPERKRULLERS

Je mag dan misschien een pro zijn als het op het wassen van je make-upborstels aankomt, maar we durven erom te wedden dat je wimperkrullers vaak buiten de boot vallen. Hoe dan ook, het principe blijft hetzelfde: gebruik je de krullers elke dag terwijl ze onder de oude, opgedroogde make-up zitten? Dan vráág je gewoon om infecties. De kans op een infectie wordt nog eens groter als de rubberen randen stug of gebarsten zijn.

En, hier komt ‘ie nog een keer, zit er oude oogschaduw of mascara aan je kruller? Dan kunnen je ogen dus ook op deze manier beschadigd raken door alle bacteriën. Maak er een gewoonte van je wimperkrullers schoon te maken elke keer dat je ze gebruikt.

Bron: Cosmopolitan