Women's Health zette op een rijtje waar je op moet letten bij het kopen van een paar nieuwe hardloopschoenen. We delen.

1: OP WELK TERREIN GA IK LOPEN?
Het is belangrijk jezelf af te vragen op welk terrein je vaak gaat hardlopen, zodat je de juiste schoenzool kunt kiezen.
 
Asfalt: Ga je op asfalt lopen, dan is een schoen met veel schokdemping beter voor je gewrichten. Vaak zijn de zolen ook zo gemaakt dat ze minder snel slijten, zodat jullie samen heel wat kilometers kunnen maken. 
Off road: Ga je off road lopen, dan is een waterdichte schoen en een zool met extra grip en stevigheid aan te raden.
Tempo lopen: Ga je voor snelheid, dan is een lichtgewicht schoen de juiste keuze. Deze zijn gestroomlijnd, responsief en wegen bijna niets. Ze zijn meestal opvallend van kleur, maar bieden weinig steun en slijten sneller dan andere sportschoenen. Houd hier dus wel rekening mee.
Barefoot schoenen: Deze zijn ontworpen om je voet zo natuurlijk mogelijk te laten bewegen. Er zijn verschillende soorten. De één biedt meer bescherming en demping dan de ander. Het is niet aan te raden van de een op de andere dag op Barefoot-schoenen te gaan lopen. Er bestaan speciale overgangsmodellen, zodat je voeten er rustig aan kunnen wennen.   
In de sportschool: Als je voornamelijk op de loopband gaat rennen, is een lichtgewicht schoen met een goede ventilatie en demping de beste keuze.

2: ONDER WELKE OMSTANDIGHEDEN GA IK LOPEN?
Je hardloopschoenen moeten zo comfortabel mogelijk zitten om irritaties en blaren te voorkomen. Kies schoenen die geschikt zijn voor de omgeving waarin je gaat lopen:

In droge hitte: controleer of je potentiële hardloopschoen een goede ventilatietechnologie heeft. Niemand houdt van een zweterige sneaker, toch?
Onder koude omstandigheden: zorg ervoor dat je goede sportsokken draagt, het liefste van merinowol. Deze zijn warm, ademend en neutraliseren de geur!
In natte omstandigheden: ga voor waterdichte schoenen. Tenzij je van plan bent om tot je enkels in het water te rennen, kies dan voor een sneldrogend materiaal. Schoenen die waterdicht zijn, laten namelijk ook geen water meer uit de schoen…

3: WAT VOOR PRONATIE HEB IK?
Pronatie is de manier waarop je voet tijdens het lopen naar binnen kantelt. Het maakt deel uit van jouw natuurlijke beweging die je onderbenen gebruiken om de schokken op te vangen. Er zijn drie niveaus van pronatie:
   
Neutrale pronatie: Hoogstwaarschijnlijk heb je een neurale pronatie als de zolen van je schoenen slijtage vertonen in een S-vormig patroon. Je kunt hardlopen met een groot aantal schoenen, maar speciale neutrale hardloopschoenen, die demping en ondersteuning bieden, zijn het meest geschikt.
 
Onderpronatie: De voet proneert niet veel en je schoenzolen zijn vooral aan de bovenkant versleten. De buitenkant van de hiel komt in een grotere hoek op de grond neer tijdens het lopen en er is weinig of geen pronatie, waardoor de schok grotendeels wordt doorgevoerd door je onderbeen.  Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je minder efficiënt loopt. Deze groep is gevoelig voor blessures, zoals stressfracturen. Een schoen met goede demping is erg belangrijk om de schok tijdens je landing op te vangen.
 
Overpronatie: Je voet kantelt veel tijdens het lopen en je gewicht verplaatst naar de binnenkant van je voet in plaats van naar de bal van je voet. Dit destabiliseert je voet, die probeert te herstellen door de binnenwaartse beweging te compenseren. Als een soort kettingreactie beïnvloedt dit weer de biomechanische efficiëntie van je been, knie en heup. Er bestaan speciale schoenen voor mensen die lopen met overpronatie.

4: WELKE MAAT HEB IK NODIG?
De juiste schoenmaat is super belangrijk om blaren en blessures te voorkomen. Je voet zet uit tijdens het lopen van lange afstanden, daarom raden we aan een halve maat groter te kopen dan je normaal draagt. Niet alleen de maat, maar ook de breedte van je voet is erg belangrijk. Steeds meer merken komen met verschillende breedtematen. Dit is een richtlijn voor vrouwen:
> 1B: normaal
> 2D: breed
> 2A: smal

5: HOEVEEL KM PER WEEK GA IK RENNEN?
Hoe meer kilometers je maakt, hoe belangrijker een schoen met de juiste functies en duurzaamheid is. Als je gaat trainen voor serieuze afstanden is een schoen met een stevige zool en goede demping super belangrijk, zodat de zool niet te snel slijt. 

Bron: Women's Health