Wanneer het op gezondheid en gewichtsverlies aankomt, horen we genoeg over het spijsverteringsstelsel. Hoe we ervoor kunnen zorgen dat 'ie weer een beetje op gang komt en wat we moeten eten om 'm niet van streek te maken, bijvoordbeeld. 

Maar minstens zo belangrijk (of misschien zelfs wel belangrijker) is de schildklier. Want die is direct gelinkt aan onze stofwisseling. En als je stofwisseling goed functioneert, voel je je beter, zie je er goed uit, slaap je beter, verouder je langzamer, heb je meer energie én kun je beter tegen stress. Zo, tijd om die klier eens onder de loep te nemen dus.

Want hij speelt nog wel eens op bij drukbezette vrouwen. En doet dan zijn naam eer aan, want klieren kan-ie.

Hoe weet ik of mijn schildklier goed werkt?

Hoewel een bloedtest meer duidelijkheid geeft, is er ook een simpel foefje om erachter te komen of je schildklier goed functioneert. Dr. Broda Barnes was de eerste die met deze handige truc kwam en nog steeds is er geen doeltreffendere variant gevonden:

Koop een digitale thermometer en leg 'm op je nachtkastje. Als je 's ochtends je wakker wordt, meet je je temperatuur via de mond net voordat je uit bed gaat. Vervolgens meet je 'm opnieuw 20 tot 30 minuten na de lunch. Houd dit een aantal weken vol. Als je opstaat moet je temperatuur rond de 36,7 graden Celsius liggen en stijgen naar 37 graden Celsius gedurende de middag.

Als je temperatuur lager ligt dan deze gemiddelden, is er een grote kans dat je schildklier niet goed werkt. Geen thermometer bij de hand, maar toch benieuwd? Ga dan na of je vaak last hebt van koude handen of voeten. Heb je het vaak koud, terwijl iedereen het warm heeft? Als je deze vragen met ja kunt beantwoorden is het verstandig je schildklier te laten nakijken door een deskundige.

Wat is de oorzaak van schildklierproblemen?

Helaas hebben moderne diëten - die met veel enthousiasme door grote groepen mensen gevolgd worden - geen goed effect op de schildklier. Een overdadigheid aan noten, zaden, groentes, plantenolie en weinig inname van dierlijke eiwitten en verzadigde vetten, gecombineerd met heftige trainingsschema's, zorgen ervoor dat je lichaam in een staat van overleving terecht komt, waardoor de schildklier minder snel werkt en de lichaamstemperatuur daalt.

De grootste oorzaken voor dysfunctie van de schildklier zijn volgens Dr. Raymond Peat, schrijver van het boek From PMS to Menopause:

- Vasten en een beperkte inname van calorieën.

- Veel stress, vooral indien veroorzaakt door overmatige lichaamsbeweging.

- Een eiwittekort door diëten.

- Een grote inname van onverzadigde oliën. Qua vloeibare oliën vallen enkel kokosolie en olijfolie niet in deze groep.

- Een overvloed aan rauwe groentes.

- Diëten die noten, zaden en bonen als primaire bron van eiwitinname voordragen.

Wat is het gevolg?

Aangezien de schildklier een rol speelt in bijna alle processen in het lichaam, is het niet moeilijk te begrijpen dat de schade van een slecht werkende schildklier groot kan zijn. Een aantal bekende en minder bekende symptomen zijn:

- Een hoog cholesterolgehalte: de schildklier helpt cholesterol om te zetten in voortplantingshormonen. Wanneer de schildklier niet goed werkt, zal het cholesterolgehalte stijgen.

- Een laag libido: de schildklier maakt - zoals hierboven aangegeven - voortplantingshormonen aan. Wanneer de schildklier deze niet meer voldoende produceert, zal het libido dalen.

- Je huid en haar: het schildklierhormoon is verantwoordelijk voor bijna alle weefsels in het lichaam, maar met name voor de huid en het haar.

- Donkere cirkels en wallen: vaak een indicatie van een verstoorde hormoonbalans, verkeerde voeding of een eiwittekort.

- Het premenstureel syndroom (PMS): schildklierproblemen kunnen de balans tussen oestrogeen en progesteron in het lichaam verstoren.

Wat kan ik er tegen doen?

Waar sommige vrouwen baat hebben bij schildkliersupplementen of medicatie, zijn er ook een aantal aanpassingen die je kunt maken in je voedingsschema die je schildklier goed doen. Eat for heat is een welbekende uitspraak van voedingstherapeuten wat betreft de schildklier. Dit houdt in dat we voedsel moeten eten dat warmte in het lichaam veroorzaakt. 

- Vrouwen hebben iedere dag minstens 75 gram eiwit nodig en meer wanneer je aan krachttraining doet (denk aan: eieren, vis, schelpdieren, rundvlees, bouillon, melkproducten). Wanneer je geen vlees of vis eet, kies dan voor aardappelen als bron van eiwitten.

- Vermijd onverzadigde vetten. Alle vloeibare oliën buiten kokosolie en olijfolie zijn onverzadigde vetsoorten.

- Gebruik verzadigde vetten tijdens het koken zoals bijvoorbeeld kokosnootolie. Soms een beetje boter mag ook. 

- Eet iedere drie uur een gezonde snack of maaltijd en neem net nadat je opstaat wat fruit of fruitsap.

- Vermijd rauwe groentes en groene sappen. Kook je groentes goed door.

- Zorg goed voor je lever. Je lever activeert namelijk de schildklierhormonen. Doe dit door bieten, bitter voedsel en artisjokken te eten. Fruit en fruitsap helpt ook.

- Drink kippen- of kalkoenbouillon. De hormonen in de bouillon helpen je schildklier op gang te komen.

- Eet eens per week schaaldieren.

- Eet een keer in de zoveel tijd lever, aangezien dit goed is voor je lever en je lever je schildklierhormonen activeert.

Andere dingen die je kunt doen om je schildklier een handje te helpen:

- Stel jezelf genoeg bloot aan zonlicht. Indien je in een omgeving woont waar het vaak grauw en grijs is, is het verstandig een Vitamine D3 supplement te nemen.

- Bezoek regelmatig een sauna.

- Zorg dat je genoeg magnesium binnenkrijgt. 

- Vermijd gluten en andere voedingsstoffen die je een slecht gevoel geven.

- Slaap met sokken aan.

- Verwerk melkproducten in je dagelijkse voeding.

- Verwijder natuurlijke bronnen van suiker niet uit je dieet. Eet iedere dag een aantal stuks fruit of honing.

Extra tips & tricks

- Indien je medicatie slikt voor je schildklierproblemen, maar je je nog steeds niet goed voelt, praat dan met je dokter over een supplement dat T3 én T4 bevat.

- Het is mogelijk dat je de dosis van je supplement in de winter moet verhogen, aangezien weinig zonlicht en kou een extra negatieve invloed hebben op je schildklier.

- Voeding is erg belangrijk bij het herstellen van je schildklier en kan, afgezien van de supplementen of medicatie die je neemt, een lange termijn-oplossing vormen.

- Jodiumsupplementen zijn meestal niet nodig, aangezien de meeste mensen al genoeg jodium in hun lijf hebben en maken je problemen soms zelfs erger.

Bron: Harper's Bazaar