1. Een snack die alleen koolhydraten bevat
Wanneer je alleen crackers , ontbijtgranen, brood of rijstwafels eet, zet je lichaam de koolhydraten om tot enkelvoudige suikers en deze komen direct in je bloedbaan terecht. Als reactie op de volgende sugar rush produceert je lichaam extra insuline, wat je lichaam helpt om de suikers zo snel mogelijk op te nemen. Het probleem: Je eindigt met een lage bloedsuikerspiegel en een hongergevoel. Je bent dan geneigd om naar suikerrijke producten te grijpen zonder voedingswaarde, om te voldoen aan de behoefte voor directe energie. Slecht idee dus.

Nu is het niet zo dat koolhydraten helemaal off-limits zijn. Maar grijp naar snacks die een combinatie hebben van koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten. Je doet er langer over om deze te verteren en zodoende is je honger dan ook langer gestild. Probeer bijvoorbeeld te snacken met een sneetje brood met notenboter of volkoren crackers met magere kaas.

2. Diepvriesmaaltijden
Om verse ingrediënten extra lang in je vriezer te kunnen bewaren, stoppen de voedselfabrikanten vaak enorm veel natrium (een natuurlijk bewaarmiddel)  in de diepvriesmaaltijden. Hierdoor hou je extra veel water vast, ga je je opgeblazen voelen en zie je er dus niet op je best uit, ongeacht hoeveel je ook weegt.
Wanneer voedsel fabrikanten proberen zo’n diepvriesmaaltijd te voorzien van genoeg calorieën voor een avondmaaltijd, en dat allemaal in zo’n klein doosje, kun je er dus zeker van zijn dat iedere hap aardig wat calorieën bevat. 

Maar omdat je brein slechts een kleine portie eten ziet, denken je hersenen niet dat je vol zit, waardoor je na zo’n calorierijke maaltijd toch nog trek kunt hebben en grijpt naar meer eten. Sla die diepvriesmaaltijden dus over als het kan.

3. Vezelrijke snackrepen
Jep, iedereen moet genoeg vezels eten. Het houdt je spijsvertering op peil en zorgt voor een vol gevoel, zelfs wanneer je minder calorieën probeert te eten. Wat je niet nodig hebt: genoeg vezels voor een dag (ongeveer 25 gram) gepropt in één reep. Je vezel-inname moet gedurende de dag worden verdeeld, om zo de hele dag je honger te stillen, de spijsvertering te verbeteren en maagklachten uit de weg te gaan. Weg met die repen dus, en eet groeten en fruit, verdeeld over de dag.
 
4. ‘Low-fat’ eten
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die veel low-fat dingen eten 30 procent meer eten op een dag, dan wanneer ze dingen eten die niet vetarm zijn. Het probleem (naast het meer eten) is dat wanneer fabrikanten vet uit voedsel verwijderen, ze daarmee ook veel smaak uit het eten halen. Om dit te compenseren voegen ze vaak weer extra veel suiker toe, waardoor het product nog ongezonder voor je is. Stoppen met ‘low-fat’ dus.

5. Sap
Het kost enkele sinaasappels om een gemiddeld glas met sinaasappelsap te maken, en wanneer je dat drinkt krijg je wel alle calorieën van die sinaasappels binnen, maar niet de vezels. Zelfs bij sappen die voor 100 procent uit fruit bestaan krijg je niet de vezels binnen, maar alleen de ‘loze’ calorieën en  suikers, waardoor je bloedsuikerspiegel weer omhoog schiet

En dan nog een ander ding: fructose. De natuurlijke vruchtensuiker die ervoor zorgt dat je fruit zoet smaakt,  stompt het vermogen van je lichaam om te herkennen wanneer het vol is af, waardoor je meer gaat eten en aankomt, aldus Melissa Rifkin van het Montefiore Medical Center in New York.  Dit verhoogt ook nog eens de kans op het ontwikkelen van diabetes en insulineresistentie. Skippen die sinaasappelsap dus.

6. Kunstmatig gezoete drankjes
Vaarwel light frisdrank en elk ander zoetsmakend drankje dat op mysterieuze wijze nul calorieën bevat. Er is een aantal mensen van wie de hersenen ervoor zorgen dat kunstmatige zoetstoffen zorgen voor meer trek. Als het drinken van een light-drankje leidt naar een bak Ben & Jerry's, dan kun je het beter wegzetten en water met een citroen drinken. Ook een goede vervanger: bruisend water. Het is calorie-vrij en koolzuurhoudend, wat je een vol gevoel geeft en waardoor je dus uiteindelijk minder eet.

7. Onbijtgranen of cornflakes in een grootverpakking
Mensen eten tot 22 procent meer wanneer ze eten uit een grote verpakking halen, zo blijkt uit verscheidene studies. Als mensen weten dat er meer voedsel beschikbaar is, eten ze er onbewust namelijk meer van. Hetzelfde geldt voor eten waar korting op zit: je hebt meer kans om meer te consumeren, dus je eet meer.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je alleen maar duur eten moet gaan kopen, maar kijk goed naar je porties en luister of je lichaam nog wel trek heeft. Eet bovendien nooit uit het pak zelf, want dan heb je helemaal geen zicht meer op hoeveel je hebt gegeten.

8. Alcohol
Inkoppertje maar toch echt belangrijk: stop met alcohol als je wil afvallen. Alcoholische drankjes bevatten loze/lege calorieën en je krijgt niets van voedingsstoffen binnen, waardoor je ook nog eens meer gaat eten. Daarom zijn die midnight-snacks ook altijd een pizza, patatje of kroket in plaats van een salade.

En het wordt nog erger: wanneer er alcohol in je lichaam zit, ziet je lijf dat als een toxine dat weg moet, dus dan wordt dat de top priority van je lever. Wanneer je lever vervolgens in hardcore detox mode gaat, kan het vetten niet meer zo goed afbreken. Ai…  Wanneer je dus wil afvallen, probeer dan te stoppen met alcohol. Of in ieder geval te minderen.

10 manieren om in shape te komem ZONDER sportschool >

6 snacks die je sneller in slaap laten vallen >

DIT zijn de healthgeheimen van Doutzen Kroes >