Komt-ie.

1. Je schokt

Elke keer als je in slaap valt, heb je kleine 'schokjes'. Volgens slaapexperts zeggen deze schokjes ook iets over hoe moe je bent: hoe heftiger de schokken, hoe moeier je lichaam is.

2. Je temperatuur daalt

Tijdens de dag zijn we actief en verbranden we veel calorieën, 's nachts verlagen we de temperatuur om juist minder te verbranden. Dr. Avi Ishaaya: 'Eigenlijk hetzelfde als hoe beren overwinteren. Slaap is een overlevingsmodus.'

3. Je lichaam houdt een volledige reiniging

Waardoor je lichaam zich 'verjongt'. Bij mensen die niet goed slapen, wordt er ook niet goed gereinigd, waardoor gifstoffen nog in het lichaam blijven zitten en je dus een beetje 'labiel' wordt.

4. Je vergeet zinloze informatie

De hele dag door krijgen we informatie binnen, en het grootste gedeelte daarvan is zinloos. Tijdens je slaap 'delete' je die. Slaapexpert Christopher Colwell: 'Als je alles zou onthouden, zou je brein overlopen van informatie. Het sorteren van belangrijke en zinloze informatie gebeurt tijdens je slaap.'

5. Terwijl je lichaam rust, is je brein op z'n actiefst

Het brein van iemand die droomt, is actiever dan het brein van iemand die wakker is. Dr. Alon Y. Avidan: 'Een theorie is dat je in je REM-slaap gedachten organiseert en informatie sorteert, maar niemand snapt precies waarom je brein 's nachts op zijn actiefst is.' Je brein is 's nachts zelfs zo actief, dat het belangrijke connecties kan maken en tot nieuwe inzichten kan komen.

6. Al je cellen vernieuwen zich

Tijdens je slaap worden al je cellen - dus niet alleen je brein - 'gerepareerd' van de schade die het overdag heeft opgelopen. Dat verklaart waarom je, als je niet genoeg slaapt, dat dus niet alleen in je hoofd, maar in je hele lichaam voelt.

7. Je immuunsysteem draait op volle toeren

In een experiment werden mensen met slaaptekort geïnfecteerd met griep, en wat bleek? Ze maakten te weinig anti-stoffen om ze te beschermen van de griep. Dr. Jordan Stern: 'Zodra ik een infectie voel opkomen, slaap ik voor minstens tien uur. Als je chronisch moe bent, zul je ook sneller ziek worden.'

8. Je wordt 5 tot 15 keer per nacht wakker

Ja, écht. Het gebeurt over het algemeen wanneer je van de ene slaapfase naar de andere gaat, zoals van dromen naar je diepe slaap, en de 'wakkere' momenten zijn zo kort dat je het niet eens merkt.

9. Je ademt

En dat is niet heel vanzelfsprekend: een deel van de mensen stopt 's nachts met ademen, wat slaapapneu wordt genoemd, en de meesten krijgen nooit die diagnose doordat ze het zelf niet doorhebben. Apneu gaat samen met snurken, dus als je veel en vaak snurkt: even een bezoekje aan de dokter.

8 dingen over hoofdpijn die je nog niet wist >

Waarom (middag)dutjes goed voor je zijn >