AMANDELMELK
Inmiddels hipper dan sojamelk en bij menig koffiewinkel te krijg. Terecht?
Plus: ‘In amandelmelk zitten veel vitaminen, waaronder vitamine E en biotine,’ zegt Carly de Castro, auteur van Juice: Recipes for Juicing, Cleansing & Living Well. ‘Amandelmelk is vooral goed voor je hart- en bloedvaten, je bloedsuikerspiegel en je huid. Daarnaast bevat het weinig calorieën en gaat de melk goed samen met koffie of een groene smoothie.’
Min: Zoek naar ongezoete amandelmelken, want de amandelmelken met een (zoet) smaakje kunnen vaak veel toegevoegde suikers of zout bevatten. Arielle Haspel, voedingsdeskundige, waarschuwt daarnaast voor de stof carrageen, ook soms te vinden in amandelmelk. ‘Carrageen is nog een vrij onbekende stof waar weinig research naar is gedaan. Er wordt gedacht dat het in de maag en lever wordt afgebroken, waar het verandert in een carcinogeen, en dat kan weer kankerverwekkend zijn.’

SOJAMELK
Lange tijd het vaakst voorgeschreven alternatief voor koemelk, maar is dat nog gegrond?
Plus: Sojamelk bevat minder suiker dan koemelk en is goedkoper dan andere melksoorten. Het bevat ook fyto-oestrogenen, die je calciumopname weer kunnen vergroten.
Min: Sojamelk wordt steeds minder voorgeschreven door voedingsdeskundigen, omdat het vaak behoorlijk wordt bewerkt met allerlei toevoegingen. Ook soja zelf wordt niet meer gezien als iets vanzelfsprekend gezonds: alleen gefermenteerde soja, zoals te vinden in dressingen, misosoep en tempeh, zouden niet schadelijk zijn. Ongefermenteerde soja zou de eiwitopname remmen en je stofwisseling verstoren.

VOLLE MELK
Plus: Volle melk bevat veel kalium en een gebalanceerde mix van vetten, koolhydraten, proteïnen, vitaminen en mineralen.
Min: Volle melk bevat ook het enzym lactose, dat voor veel mensen lastig is te verteren. Daarbij kan volle melk soms te veel vet en cholesterol aan iemands dagelijkse dieet toevoegen. ‘En vet en verzadigd vet verhogen natuurlijk het risico op hart- en vaatziekten,’ zegt Haspel.

MAGERE MELK
Slecht nieuws voor hen die dachten een gezonde gewoonte te bezigen door magere melk te drinken – dat valt allemaal wel mee.
Plus: Het bevat minder vet.
Min: Melk ís voor een deel vet, dus hoe meer vet eruit wordt gehaald, hoe groter de kans dat er toegevoegde suikers en andere chemische smaakmakers bij komen om de smaak te verbeteren. Dat geldt ook voor magere melk-producten als vetvrije yoghurt en cottage cheese, die vaak meer suiker en koolhydraten bevatten dan volle melk. Haspel: ‘Toch krijg je van deze producten sneller trek dan van volle melk-producten, omdat het niet vult en het je smaakpapillen niet verzadigd.’ Bovendien heeft je lichaam vet ook nodig, legt voedingsdeskundige Keri Glassman uit. ‘Om vitaminen, zoals vitamine A, D, E en K, te kunnen opnemen.’

BIOLOGISCHE MELK
Plussen? Volop. Minnen? Het kost wat meer – maar dan heb je ook wel kwaliteit(smelk).
Plus: Castro: ‘Biologische melk is een van de beste alternatieven voor koemelk, omdat het geen hormonen, pesticiden of antibiotica bevat.’ Biologische melk bevat bovendien meer omega-3-vetzuren, die weer goed zijn voor je weerstand, hersenen en hart- en bloedvaten. Wat een melk biologisch maakt? De ‘gewone’ melk wordt gemaakt door koeien die synthetische hormonen en antibiotica binnenkrijgen, die weer eindigen in de melk die ze produceren, en jij later drinkt. Biologische melk heeft dit niet.
Min: Tja, de prijs – die is wat hoger. Maar da’s alles.

RAUWE MELK
Rauwe melk is niet gepasteuriseerd, waardoor het levende bacteriën en enzymen bevat.
Plus: Rauwe melk verhoogt je weerstand en kan helpen tegen astma. Ook je spijsvertering vaart wel bij rauwe melk en zij die een lactose-intolerantie hebben kunnen vaak wel rauwe melk drinken.
Min: Doordat de melk niet is gepasteuriseerd en bacteriën en enzymen dus niet gedood, heb je ook een kans dat de verkeerde bacteriën blijven leven. Haspel: ‘Zorg dat je weet waar de rauwe melk die je drinkt vandaan komt. Het zou van een koe moeten komen die op een grasland heeft geleefd en gegraasd, en de boerderij zou het kiemgetal – het aantal bacteriekiemen dat zich op een product bevindt – moeten tellen.’

KOKOSMELK
Kokosmelk wordt gemaakt van het vlees van een kokosnoot, en da’s een van de rijkste bronnen van nuttige vetten. Vooral plussen dus, voor kokosmelk, maar overschat het drankje ook weer niet.
Plus: De vetzuren in kokosmelk ondersteunen je schildklierfunctie, en dus vergroot het je stofwisseling. Daardoor kan kokosmelk helpen bij afvallen, ondanks het hoge aantal calorieën dat er in zit, zegt Castro. Ook in kokosmelk: vitaminen, ijzer en vezels.
Min: Kokosmelk is minder verstandig voor zij die gevoelig zijn voor gluten. Ook oppassen voor kokosmelkdrankjes die volgestopt zitten met toegevoegde suikers.

GEITENMELK
Plus: Geitenmelk bevat meer calcium dan koemelk, wat zorgt voor sterke botten en tanden, en meer magnesium, wat goed is voor de weerstand. Ook voor zij die een lactose-intolerantie hebben is geitenmelk een goede optie.
Min: Geitenmelk is vetter en bevat meer calorieën dan koemelk, en minder vitamine B en seleen, dat schadelijke stoffen in het lichaam tegengaat. En de smaak moet je liggen – die is wat grazig.

HENNEPMELK
Ah, hennep – de connotatie met wiet is niet zo gek, maar ongegrond. Het is gemaakt van dezelfde zaadjes als waar marihuana uit groeit, maar heeft geen van de effecten van wiet, zo legt Haspel uit.
Plus: Hennepmelk is een rijke bron van proteïnen, vitamine A, zink, foliumzuur en gezonde vetten als omega-3-vetzuren, waardoor het een goede optie is voor vegetariërs en ieder met een lactose-intolerantie. Mooi meegenomen: dit alles vergroot ook je weerstand en zorgt voor een betere huid.
Min: Hennepmelk raakt snel over datum. In het buitenland kan hennepmelk ook lastiger te vinden zijn: je kunt het alleen krijgen in landen waar de hennepzaad is toegestaan.

RIJSTMELK
Plus: ‘Rijstmelk is een van de meest hypoallergene voedselsoorten, dus perfect voor mensen met een allergie,’ zegt Castro. Rijstmelk bevat daarnaast minder vet dan koemelk.
Min: Het is een beetje waterig en smakeloos, dus het doet het beter als ingrediënt in recepten dan als drankje. Daarbij bevat rijstmelk, ondanks het lagere vetgehalte, meer koolhydraten en heeft het minder vitaminen en mineralen dan koemelk.

Bekijk hieronder het fragment in RTL Late Night van gisteravond over de negatieve effecten van koemelk:

Waarom vroeg opstaan gezond is >

Dit is dus precies wat Jennifer Aniston eet op een dag >

Opmerkelijk McDonalds-nieuws >