Nu de nepwinter sinds een paar dagen besloten heeft een echte winter te worden, is het natuurlijk verleidelijk om gewoon thuis te blijven, een geurkaars aan te steken en Making a Murderer te bingen, maar stop!

Geurkaarsen kunnen namelijk slecht voor je zijn, wijst nieuw onderzoek uit. Professor Alastair Lewis van het National Centre for Atmospheric Science aan de University of York, ontdekte dat limoneen, een ingrediënt dat vaak in geurkaarsen wordt gebruikt, in formaldehyde verandert als het met lucht in aanraking komt.

Nu is limoleen in 'vaste' vorm heel veilig - zo veilig, dat het zelfs als smaakmaker in eten wordt gebruikt. Maar als het wordt verbrand, in de lucht komt en in formaldehyde verandert, is het dus helemaal niet zo onschuldig. Lewis' zorgen zijn tweeledig: enerzijds ontdekte hij dat de hoeveelheid limoleen in geurkaarsen véél hoger was dan algemeen wordt gedacht, anderzijds zijn onze huizen inmiddels zo geïsoleerd, dat er weinig van de slechte formaldehyde kan ontsnappen.

Lewis aan Telegraph:

'The really surprising thing is just how high the concentrations of some fragrances are now in people’s homes…Fragrance chemicals now completely dominate the inside of most homes.The issue is we don’t really know what the consequences of long-term exposure to formaldehyde are. It is a chemical that is known to harm you long-term.'

Volgens de Health Protection Agency is formaldehyde giftig en kan het bloedneuzen, zere kelen, hardnekkige hoesten en zere, prikkende ogen veroorzaken.

Limoleen zit in geurkaarsen die citrusachtige geuren hebben - wees daar dus voorzichtig mee. Advies van Lewis: een raam of een deurtje open zetten nadat je een geurkaars hebt gebrand. Wat ook helpt, en een minder koude oplossing is: planten in huis halen. Geraniums, lavendel, een hedera en veel varens halen giftige stoffen uit de lucht in je woonkamer.

Goed om te weten.

http://i.imgur.com/ndH8WwL.gif