Let op: je kan nog terug. Wat je nu gaat lezen wil je namelijk helemáál niet weten, en je kop terug in het zand steken is niet zo een, twee, drie gedaan. Komt-ie: de kans is groot dat je favoriete etenswaren vol zitten met dingen waarvan je nooit had verwacht dat ze überhaupt eetbaar waren. Dat gaat van enge chemicaliën tot stukjes luis (gets!). Eet nog even snel een bammetje, want de trek zou je zomaar eens heel snel kunnen vergaan.

Dit eet je: vanilleijs, vanillevla en gebakjes met vanilleroom

Dit zit erin: Vanille komt uit stokjes, toch? Niks mis mee zou je denken. Feit wil dat échte vanille nauwelijks gebruikt wordt in je standaard ijsje of vla. Bevat je toetje geen authentiek vanille-extract, dan zit ’t er dik in dat je castoreum naar binnen werkt.

Hier zit het ook in: Castoreum is een sjieke naam voor een allesbehalve sjiek stofje: bevergeil. Bevers scheiden het uit via de anale klieren. Geen grap. De diertjes gebruiken dit naar vanille geurende goedje om hun territorium mee af te bakenen. Wat ons betreft mogen ze onze vanilledesserts onder hun territorium rekenen, vanaf nu.

Dit eet/drink je: lekkers met een kunstmatig rood of roze kleurtje

Dit zit erin: Rode M&M’s, red velvet van een minder ambachtelijk zaakje, frambozenlimo, roze koeken; eigenlijk zo’n beetje alles wat rood en lekker is - en niet uit de grond komt - bevat de chemische stof karmijn.

Hier zit het ook in: Rode schildluizen. ‘Zonde om niets met dat mooie rooie kleurtje te doen,’ moet men gedacht hebben. En daarom worden vrouwelijke Cochenilleluizen met z’n heel-velen tegelijk geplet, zodat men rode/roze kleurstof kan maken van de vloeistof die daarbij vrijkomt. Kleine geruststelling: tenzij je aan luizenallergie lijdt is het niet per definitie slecht voor je. Voedselbedrijven hoefden het gebruik van karmijn tot voor kort niet eens op de ingrediëntenlijst te plaatsen, omdat het van een natuurlijk ‘product’ komt. Oppassen dus met die eventuele eerdergenoemde luizenallergie: als je yoghurtje ‘natuurlijke ingrediënten’ bevat zou je er wel eens flink ziek van kunnen worden…

Dit eet/drink je: mais en sojamelk

Dit zit erin: Groente gezond? Eh, niet als het om genetisch gemanipuleerde mais en sojaproducten gaat. Die bevatten namelijk het niet al te beste stofje glyfosaat.
Hier zit het ook in: Glyfosaat bereikt je niet-biologische groente via onkruidverdelger. Daar is het namelijk een van de werkende bestanddelen van. En onkruidverdelger verdelgt niet alleen onkruid, maar ook menselijke cellen. Tamelijk desastreus voor je eventuele foetus, en ook niet bepaald vriendelijk voor je eigen lijf. 

Dit eet/drink je: bier, een bordje chili en (kant-en-klare) geraspte kaas

Dit zit erin: Een lekker bordje chili, bestrooid met voorverpakte geraspte kaas, vergezeld van een biertje. Klinkt als het ideale avondmaal na een lange, stressvolle dag. Maar wat nou als blijkt dat je je eigenlijk gewoon vergrijpt aan een berg siliciumdioxide? Want dat doe je!  
Hier zit het ook in: Dat spul in je biertje of over je pasta is gewoon zand. Bespaar je dus de moeite, volgende keer dat je je broodje schoonveegt tijdens een dagje strand. Aangezien het ook in zout en dat soort zaken zit ontkom je er bijna niet aan. Gelukkig is het vooral de gedachte die een beetje gek is. Zand bestaat tenslotte uit mineralen, en in kleine hoeveelheiden richten die nul komma nul schade aan.

Dit eet/drink je: magere melk, mayonaise en marshmallows

Dit zit erin: Dat mooie witte kleurtje hebben deze guilty pleasures niet van zichzelf. Ze hebben het te danken aan titaniumdioxide.

Hier zit het ook in: Fun fact: wist je dat magere melk blauw zou zijn zonder titaniumdioxide? Hetzelfde geldt voor witte verf en zonnebrand. Dus ra-ra, wat zit daar in? Juist. Men is er nog niet helemaal over uit of het kwaad kan of niet, maar team anti-titaniumdioxide beweert dat onze longen er niet per se beter van worden. 

De 9 grootste fabels over gezond eten en sporten >

Allergisch? Dan herken je deze 10 situaties >