1. Wees goed voorbereid
Want er zijn eindeloos veel eetopties voor jou en je gasten. Lekker, al die pasta's, grote stukken vlees en roomsauzen, maar genoeg groen voedsel is ook belangrijk. Synders tip: neem salades als basis voor de maaltijd, zo hoef je van de rest van de gangen geen monsterlijke porties op te scheppen.

2. 't Gaat er niet om hóeveel, maar de manier waarop
'Beauty food pairing' is hoe de voedingsdeskundige het zelf noemt; de ene maaltijd past nu eenmaal beter bij de ander. Stem het eten dus goed op elkaar af. Kerstdiners staan bekend om zijn zware eetwaren (vol moeilijk verteerbare eiwitten, gecombineerd met vetten en oliën). Eet zo eenvoudig mogelijke gangen, die verteren het beste.

3. Begin langzaam…
Met die groene salades dus. Zo raak je langzaam vol, en is het wellicht niet eens meer nodig om de rest van de gangen te eten. Afijn, ook beter voor de spijsvertering trouwens.

4. Onverwachte tip: blijf uit de buurt van water
Tijdens de maaltijd dan. De spijsverteringsenzymen worden er namelijk door verdund, en die heb je juist nodig bij het eten van een grote maaltijd. Toch een fanatieke waterdrinker: drink het tenminste 30 minuten vóór de maaltijd en/of 45 minuten erna.

5. Beweeg
En dan het liefst direct na de maaltijd, vindt Snyder. Dat je niet meteen na het kerstdiner op de crosstrainer springt, is begrijpelijk. Maar, een kwartier wandelen in de frisse lucht, is top voor het metabolisme. Fleecesokken aan en gaan.

6. Zeg geen 'nee'..
Tegen dat toetje. Want: willen we. Goed voor het lichaam, neen. Dus als je het eet, eet het dan met mate.

7. Stress niet
Oftewel: relax. Want als je van tevoren al strest over de effecten van dat kerstmaal, werkt het averechts voor de stofwisseling. Geniet. Dit werkt ook gunstig voor dat opgeblazen gevoel the day after.

De blits maken tijdens de kerstdis? Zie hier 16 hysterische kersttruien >