Mythe 1: Sapkuren helpen je om af te vallen

Niemand begint aan een sapkuur met de intentie de rest van haar leven op zo’n streng dieet te blijven. Met een goede reden. Je houdt je een paar weken aan je  ‘nieuwe plan’, verliest wat kilo’s en duikt vervolgens in de grootste bak Ben & Jerry’s die je kunt vinden. Het is veel belangrijker om kleine, krachtige veranderingen aan te brengen in je levensstijl dan een week lang te leven op sapjes en babyvoeding. Een drie daagse sapkuur gaat je er echt niet uit laten zien als Beyoncé.

Mythe 2: Je moet nooit meer X eten om af te vallen

Gluten, suiker, vlees, wat dan ook. Iemand stelt voor om het uit je dieet te schrappen. Een bepaalde voedingsgroep uit je leven bannen, kan er in het begin voor zorgen dat je wat afvalt, maar dat heeft te maken met de nieuwe keuzes die je dan maakt. Als je suiker bant uit je leven, zal je die cupcakes eindelijk laten staan. Maar een bepaalde voedingsgroep niet eten, kan er juist voor zorgen dat je aankomt. Veel glutenvrije producten bevatten bijvoorbeeld extra calorieën of bevatten onverwachte ingrediënten, waardoor het oorspronkelijke product juist gezonder is.

Mythe 3: Producten uit ‘gezonde’ voedingswinkels zijn beter voor je

Waar je ook naartoe gaat voor je boodschappen: lees de etiketten! Zelfs met claims als ‘organisch’ kunnen er veel calorieën in een product zitten. Ga voor simpele producten die zo dicht mogelijk bij de natuur staan uit welke supermarkt dan ook.

Mythe 4:  Gezonde vetten helpen je afvallen

Ingrediënten als kokosolie, olijfolie, noten en avocado, bevatten gezonde vetten, maar dat betekent niet dat je ze te vaak moet eten. Vet bevat 9 calorieën per gram, terwijl koolhydraten 4 calorieën per gram bevatten. Reken maar uit. Oppassen met te veel gezonde vetten dus.

Mythe 5: Iedereen heeft een cheatdag nodig

Ja en nee. Deze strategie is effectief voor heel mensen, maar lang niet voor iedereen. Een wekelijkse cheatdag op een verkeerde manier, kan heel je dieet laten ontsporen. Sommige kunnen die ene dag niet stoppen met eten wat ze lekker vinden, waardoor je weer veel te veel snoept. Ook is de kans groot dat je na een cheatdag de volgende dag niet meer verder wil gaan met je dieet of met het sporten. Dit voorkomen? Kies tijdens je cheatdag alleen voor een extra snack of toetje.  

Mythe 6: Je hoeft niet te sporten als je op een steng dieet bent

Het is waar dat je eetgewoonte belangrijker is dan je sportschema als je aan het afvallen bent, maar dat betekent niet dat je tijdens je dieet elke dag op de bank moet ploffen voor een seriemarathon. Fit blijven is superbelangrijk om bijvoorbeeld suikerziekte en hartproblemen te voorkomen. Zelfs als je een ideaal gewicht hebt en je kunt eten wat je wil. 30 minuten beweging per dag kan er al voor zorgen dat je makkelijker op gewicht blijft.

Mythe 7: Bepaald eten kan je stofwisseling boosten

Ja, sommige onderzoeken toonden aan dat bepaalde specerijen – voornamelijk pittig eten – een positieve werking hebben op je stofwisseling. Net zoals sommige dranken, zoals groene thee, je een boost kunnen geven. Maar als je een hekel hebt aan pittig eten of je koffie niet kan laten staan voor een kopje thee: doe het dan niet! Recent onderzoek wijst juist uit dat er een amper op te merken verschil is in je stofwisselingsniveau. Het is het dus niet waard, als je het niet lekker vindt. Er zijn wel onderzoeksresultaten dat sporten je stofwisseling boost...

Mythe 8: Als je dertig minuten aan cardio doet, kun je de rest van de dag niks doen

Studies tonen aan dat mensen die de hele dag consistent bewegen, makkelijker gewicht verliezen. Ga dus op zoek naar kleine manieren om actief te blijven, vooral als je een kantoorbaan hebt.

Mythe 9: Er is eten dat zorgt voor een strakke buik

Helaas kunnen we niet afvallen op specifieke plekken door het eten van bepaalde producten. 

Ik probeerde het Beyoncé-dieet en dit is wat er gebeurde >

'Er bestaat dus zoiets als een chocolade-dieet en ik heb het geprobeerd' >

Bron: Harpersbazaar.com