Al zo lang als ik me kan herinneren ben ik gek op chocola. Niet mis mee natuurlijk. Totdat ik ineens iedere avond iets MOEST. Waar ik dan overigens ook gerust een stukje voor omliep.

Suiker wordt in verband gebracht met tal van schrikbarende kwalen, waarvan dat beminnelijke speklaagje, die niet meer zo frisse huid en eeuwige vermoeidheid nog de meest onschuldige zijn. Het is met suiker net als met roken, drank, schoenen, de liefde en al die andere dingen die ongelooflijk lekker zijn: hoe meer je je er aan overgeeft, hoe meer je er van wilt. Maar ook: als je een tijdje stopt, verdwijnt het verlangen. (Wil je weten hoe het zit? Scroll dan even naar beneden en lees meer over insuline en suikerpieken onderaan dit stuk.)

Over hoe je dat het beste kunt doen, zijn boeken volgeschreven. Van de ene mag je wel (zuurdesem)brood, aardappelen en rijst. Van de ander mag je geen yoghurt en melk. Weer anderen willen dat je ook stopt met shoppen. Maar er zijn grenzen en de economie nog verder in het slop helpen, dat wil je natuurlijk niet op je geweten hebben. Uiteindelijk kies ik voor Dertig dagen zonder suiker, aangevuld met kennis uit De Voedselzandloper. Onder dit stuk vind je een lijstje met het gebruikte leesvoer.

DE REGELS
> Geen suiker. Ook geen ‘natuurlijke’ suikers, smoothies, zoetstoffen, malt- of andere stropen en suikervervangers.
> Fruit eet je uitsluitend in zijn geheel. Dit is tijdelijk. Want er zijn onderzoeken die aantonen dat mensen die drie keer per week vruchtensap drinken een verminderde kans op Alzheimer hebben.  
> Brood, aardappels en rijst gedragen zich in het lichaam als suiker en zijn dus een no-go.
> Geen alcohol.
> Geen melk. Wel kaas!

DAG 1
Of eigenlijk moet hier staan dag 9, want zo veel dagen kost het me om een hele dag door te komen. Overal, echt OVERAL zit suiker in. Ook in kipfilet, zeewiersalade en tomatensoep.

DAG 2
Vreselijke ontdekking: kauwgom en pepermunt zijn verboden.

DAG 3
Ik ben moe en heel erg zielig en ik weet niet of het er iets mee te maken heeft, maar ik heb ook heftige nachtmerries.

DAG 4
Vreselijke ontdekking 2: de salades in de supermarkt zitten bomvol suiker. Wat eet een mens dan tussen de middag als brood off limits is? Soep, zo blijkt.

DAG 7
Al snel ziet mijn dag er zo uit:
’s Ochtends: havermout.
’s Middags: omeletjes met zalm, bonensalade met tonijn, een soepje van spinazie met wat verkruimelde feta. Het is eigenlijk prima te doen. Misschien, ja, misschien eet ik wel lekkerder dan voordat ik begon. 

Snack attacks vang ik op met een hand (of een zak) ongezouten en ongebrande nootjes. Ik weet dat ik lekker bezig ben als er mensen komen eten en ik de chocola achteraf vervang voor een kaasplank. Tot mijn verbazing lukt het me om van de suiker af te blijven. Ik kan dit! Waar heb ik al die tijd zo moeilijk over gedaan?

DAG 9
Het is overigens goed mogelijk dat mensen in mijn omgeving gek worden van mijn gepraat over dit onderwerp.

DAG 10
Er gebeurt iets heel erg bijzonders. Mijn cravings zijn volledig WEG. Dat is wonderlijker dan de rodeloperlooks van Kim Kardashian.

DAG 16
Ha! Mijn geliefde vraagt of ik ALSJEBLIEFT weer suiker ga eten omdat ik te dun wordt. De schat.

DAG 30
Diner met kippetje Parmezano. Ik verheug me op morgen: dan ga ik voor koekjes.

DE EINDSTAND
Dit is geweldig! Je merkt pas wat het eten van troep met je doet als je het helemaal schrapt en ik kan het iedereen aanraden een maand alles van het menu te laten. Kleine minpunten: mijn huid en energierielevels zijn NIET verbeterd. Maar na even doorzetten is dit heel erg goed te doen. Ondergetekende is in elk geval om. Sinds ik een maand van de suiker ben afgebleven eet ik wel weer bonbonnetjes enzo, maar heb ik tot op heden niet meer de behoefte gevoeld om ‘s avonds een blokje om te lopen. En dat is toch wel behoorlijk fijn.

OVER INSULINE  ENZO
Als je iets met suiker eet, ontstaat een piek in je bloedsuikerspiegel waarvan je energie krijgt. Je lichaam maakt het hormoon insuline aan. Insuline brengt de suiker naar de cellen en stabiliseert de bloedsuikerspiegel. Hierdoor ontstaat een dip in je suikerspiegel: je wil meer, meer, méér suiker. Het lichaam van suikerjunkies moet steeds meer insuline aanmaken om dezelfde hoeveelheid bloedsuiker te reguleren. Niet goed. De enige manier om de cirkel te doorbreken is even Helemaal Stoppen. Helemaal.

LEESVOER
De voedselzandloper, Kris Verburgh
missnatural.nl
100% Suikervrij in 30 dagen, Carola van Bemmelen