Precies een jaar geleden voorspelden we dat 2015 het jaar zou worden waarin HIIT (High Intensity Interval Training) bleef, ballet en barre een opmars zou maken en cardio andere vormen zou aannemen – hardlopen zou plaatsmaken voor touwtjespringen en boksen.

Allemaal waar gebleken. 

Wat staat er voor het nieuwe jaar op het menu? Een prognose.

HIIT blijft. Nog STEEDS.
HIIT (High Intensity Interval Training) werd al een ding in 2014, dat bleef het in 2015, en dat is het straks nog steeds in 2016, volgens American College of Sports Medicine’s jaarlijkse Worldwide Survey of Fitness Trends. De trainingsvorm, waarin korte periodes van heel veel power worden afgewisseld met korte periodes van rust, zorgt voor een betere conditie, een beter metabolisme én het verbrandt vet. Snel klaar ben je ook: we HIIT’en immers vaak maar 15 tot 20 minuten.

We gaan weer push-uppen zonder poespas
Trainingen waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt, gaan in 2016 nog meer terrein winnen. Apparaten? Liever niet. Gewichten? Je eigen lichaam is je gewicht, en dat is alles wat je nodig hebt. Push-ups, squats, burpees, pull-ups: ze zullen in 2016 weer (of nog steeds) in je work-out zitten.

Functionele fitness
Functional Fitness zorgt ervoor dat je alledaagse handelingen beter kunt. Functional Fitness vindt z’n oorsprong in revalidatietechnieken, waar natuurlijk goed wordt gekeken welke functies van het lichaam moeten worden verbeterd. De work-out prept je dus voor het leven buiten de sportschool, zodat alles daar gemakkelijker gaat, fysiek gezien. En dat willen we in 2016 weer, want het gaat er – blijkbaar – niet meer alleen om dat je lichaam knap voor de dag komt, maar dat het ook een beetje wat kan.

Een goede techniek is het halve werk
Op nummer 1 in de top 10 van ACSM’s fitnesstrendlijstje voor 2016: sportgadgets. Het adagium ‘meten is weten’ blijft dus nog wel even, en er wordt in 2016 nog van alles geteld en bijgehouden – zij het met een simpele stappenteller, zij het met een smartwatch.

Ook aan de oude van dagen wordt gedacht
Heb je het gevoel dat er in sportscholen alleen plek is voor jonge mensen? In het nieuwe jaar zou dat weleens kunnen veranderen. Er wordt verwacht dat er in 2016 ook groepstrainingen specifiek bedoeld voor senioren worden georganiseerd, en da’s ergens ook logisch, met vergrijzing in het achterhoofd.

Mijn eigen trainer
Je ziet het nu al, en je gaat het in 2016 nog veel meer zien: mensen die een eigen personal trainer hebben. Eentje die goed geschoold is en weet waar hij of zij mee bezig is.Die je bovendien nog een stapje verder weet te praten en geen smoesjes duldt.  Véél effectiever dan groepslessen, vinden velen nu al, en nog meer in 2016.