Yoga in een verhitte (lees: tot 40 graden-verhitte) ruimte. Klinkt vreemd? Is het allerminst. Sterker nog, in Amerika is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Jennifer Aniston, Lady Gaga, Demi Moore, Ashton Kutcher, Madonna en George Clooney zijn al tijden fan. En langzamerhand schieten ook in Nederland de hot yoga-studio’s als paddenstoelen uit de grond.  Nieuwsgierig als we zijn besloten we de proef op de som te nemen en hot yoga uit te proberen. Doet het wat het beweert (o.a. meer flexibiliteit, energie, stressvermindering, verbeterd immuunsysteem, verbeterde concentratie en zelfs gewichtsafname) of is het, zoals critici beweren, juist slecht voor je?

           
HET IDEE
Goed, yoga in veertig graden dus. Waar komt dat nu vandaan? Forty Degrees-eigenaar Huub Verheij heeft dat niet zelf verzonnen. In 2008 ging hij in de leer bij Bikram Choudhury, de Indiase yoga-goeroe die Bikram Yoga (een vorm van hot yoga) heeft bedacht. Waar die veertig graden dan vandaan komen? Die hitte is bedoeld om het klimaat van India na te bootsen en zou goed zijn voor de soepelheid van je spieren en het verwerken van afvalstoffen in je lijf. En sinds begin dit jaar heeft Huub dus zijn eigen yoga studio aan de Amsterdamse Overtoom onder de naam Forty Degrees waar hij samen met een aantal docenten hot yoga-lessen geeft.

       
Met in het achterhoofd flink wat verhalen over geen water mogen drinken en flauwvallen tijdens de les, ga ik een maand lang twee keer per week de strijd met de hitte aan in de grote en reine yogastudio aan de Overtoom. Eerst nog gehuld in sportlegging en tanktop, maar al snel maken die plaats voor een sportshort en sportbeha (want: heet, heter, heetst!).

Ook leuk: yoga met z'n tweeën of yoga aan zee >

          
NIET VOOR STIJVE HARKEN
Na les drie merk ik dat mijn spieren wat soepeler beginnen te worden (hallo, stijve hark) en heb ik de oefeningen al een tikje onder de knie. Verwacht geen bijzonder ingewikkelde yoga-houdingen, de ‘postures’ zijn vrij eenvoudig. Zo begint elke les met de ademhalingsoefening genaamd Pranayama. Wat volgt zijn 26 houdingen als de Trikonasana (ook wel de triangle-pose), de Dandayamana-Dhanurasana (waarbij je lijf een soort boog vormt) en de Ustrasana (ook wel de camel-pose). Die laatste heeft uw redacteur overigens na zes lessen nog niet compleet onder de knie (auw!).

Let wel: bij het volgen van de lessen is een minimale conditie vereist. Uithoudingsvermogen en een gezond lijf komen goed van pas. Daar kwam ik achter na een vakantie van vier weken (die ik, op een aantal baantjes trekken in het zwembad en het lopen van een bergtocht na, vooral zittend doorbracht). De eerstvolgende les na mijn vakantie resulteert in flink wat duizelingen, waarna ik voor het eerst niet alle postures mee kan doen. De dag er na verloopt de les gelukkig alweer stukken beter.

Eet jezelf slank >

         
CONCLUSIE
> Pluspunt: Een slechte slaper? Flinke kans dat je na een aantal lessen hot yoga slaapt als een baby. Hoezo, stressvermindering?

> Minpunt: Afspraken ná hot yoga blijken geen goed idee. De rode koontjes en plakkende kledingstukken (zelfs ná een frisse douche) zijn niet 1-2-3 verdwenen.

> Opvallend detail: Zowel mannen als vrouwen en zowel jonge mensen (zo rond de 20) als ouderen (zo rond de 50) volgen de hot yoga-lessen.

> Eindoordeel: Zeiknat, maar vooral heel voldaan beëindig ik elke les (à anderhalf uur) hot yoga om de kleedkamer in te duiken voor een frisse douche. Mijn lijf voelt na een aantal weken stukken leniger en ik voel me prettig en energiek. Bovendien slaap ik stukken beter. Van de gewichtsafname heb ik zelf nog niets gemerkt, maar collega E verzekert me dat dit na het blijven volgen van flink wat lessen toch echt zal plaatsvinden. Let wel: bij het volgen van hot yoga is flink wat doorzettingsvermogen vereist. Hoe gering de bewegingen ook zijn, eenvoudig is het niet: zo’n partijtje yoga in veertig graden.  

       
FORTY DEGREES
Zelf aan de slag? Bij Forty Degrees aan de Overtoom 62 in Amsterdam kun je elke dag van de week terecht. Kijk voor alle informatie op FortyDegrees.nl.