Bye bye hardloop-apps waarbij je je smartphone eerst onhandig uit je achterzak of armhouder moet toveren om te zien hoeveel kilometers je hebt afgelegd en wat je snelheid is. Afgelopen zomer lanceerde TomTom in samenwerking met Nike een nieuw sporthorloge; een makkelijk bedienbaar klokje, waarmee je door de ingebouwde GPS-ontvanger nauwkeurig je tijden, afstanden, snelheid, hartslag (monitor afzonderlijk verkrijgbaar) en het aantal verbrande calorieën kunt bijhouden. En door zijn strakke design is-ie ook nog eens très modisch verantwoord.

 
Uw redacteur heeft het sporthorloge helaas niet kunnen testen tijdens de NYC Marathon, doordat orkaan Sandy roet in het eten gooide. Maar oost west thuis best; ons vertrouwde Amsterdamse Vondelpark volstond ook prima als testlocatie.

Zien: de gloedjenieuwe collectie sportwaar van Nike >

 
HOE WERKT HET?
De verpakking van het horloge alleen al maakt je blij: hip, strak en zonder overbodig verpakkingsmateriaal. Voordat je aan de slag kunt, moet je twee dingen doen: het horloge opladen via de USB-stick die verstopt zit in de sluiting van het horloge én je registeren op de Nike website om de verbindingssoftware te downloaden, zodat je kunt bepalen welke data op het display van je horloge verschijnt tijdens het sporten. Voor een rondje hardlopen kies ik voor het aantal afgelegde kilometers en de snelheid. Om je workout te personaliseren kun je ook nog motivatiefuncties toevoegen, zoals geluiden en uitdagingen. Voor optimaal GPS-ontvangst, voor zowel binnen als buiten, gebruik je de bluetooth schoensensor die je in je Nike-schoen of aan je schoenveters bevestigt. Off you go.

 
SHARING IS CARING
Na je training koppel je het horloge aan je computer via de bijgevoegde USB-kabel, zodat je workout-gegevens geanalyseerd kunnen worden via de Nike website. De gegevens worden in mooie grafieken weergegeven: zo ziet je halfuurtje sporten er ook nog eens best professioneel uit. Ook via de interactieve website te doen: het bekijken van je hardloopgeschiedenis en persoonlijke records, het instellen van een alarm als herinnering voor je workout-sessie, het vaststellen van persoonlijke doelen, het maken van een trainingsprogramma en het delen van je prestaties met vrienden.

 
EINDOORDEEL
Het sporthorloge geeft precies aan wat jij wil tijdens het sporten: geen onnodige poespas, maar duidelijke informatie. Want meten is weten, nietwaar?

De Nike SportWatch GPS Powered by TomTom is (in verschillende kleuren) verkrijgbaar via de website van TomTom.