...wetenschapper dr. Izumi Tabata leidde midden jaren negentig een onderzoek aan het National Institute of Fitness and Sports en bewees dat je met een intervaltraining van slechts vier minuten meer resultaat boekt dan met een uur lang duurtraining. Het Tabata Protocol bestaat uit acht intervals van twintig seconden maximale inspanning gevolgd door tien seconden rust en blijkt een geweldige manier om lichaamsvet te verbranden.

Vaak wordt aangenomen dat je vooral urenlang moet trainen om de vetverbranding te stimuleren. Hoogintensieve intervaltraining (een relatief korte training waarbij korte momenten van maximale inspanning worden afgewisseld met korte momenten van rust) is echter vele malen effectiever dan duurtraining. De Canadese universiteit van Laval deed een vergelijkend onderzoek tussen de twee trainingsvormen met opmerkelijk resultaat: vijftien weken lang hoogintensieve intervaltraining resulteerde in negen keer meer onderhuids vetverlies dan 21 weken lang duurtraining.

INTERVALTRAINING

Maar begin niet zomaar met een Tabata-training. Spieren, pezen en aanhechtingen hebben de tijd nodig om de hoge belasting van een Tabata-training aan te kunnen. Doe daarom de intervaltraining onder toezicht van een trainer.

Sport om te proberen: Bodyrock.tv >