Sauvignon blanc is helemaal ingeburgerd. De frisse zuren en het stuivende karakter waarmee hij bijna letterlijk het glas uitspringt, zijn de mondiale features van deze wereldburger. Lees hier alles wat je moet weten over deze sprankelende, toegankelijke én veelzijdige wijn.
Oude stijl: sancerre & pouilly fumé
Je hebt de klassieke stijl, die uit de Franse Loire. Schoolvoorbeelden zijn de geliefde sancerre en pouilly fumé. Mineraal, droog, groen en strak, daar draait het om. Het was in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw dat deze wijnen hun entree maakten in de bistro’s van Parijs. Omdat ze zo gemakkelijk combineren met oneindig veel gerechten, pronkten ze in no time op wijnkaarten van toprestaurants door de hele wereld. In de jaren tachtig kreeg deze klassieker een beduchte concurrent…
Nieuwe stijl: marlborough sauvignon
Aan de andere kant van de wereld, in Marlborough, lanceerden de Nieuw-Zeelanders een sauvignon blanc ‘nieuwe stijl’. Deze wijn heeft de zuivere, frisse citruszuren van een sancerre of pouilly, maar voegt daar vol, sappig, exotisch fruit aan toe. Dit is precies wat witte wijnen uit de Nieuwe Wereld zo typeert en de druif voor nog meer wijndrinkers toegankelijk maakt. De ‘kiwi’-sauvignons zijn dan ook niet aan te slepen.
Marlborough en Sancerre zijn twee fantastische eigen iconen. Ondertussen kun je ze beide onder het kopje ‘klassiekers’ plaatsen. Tip: nodig eens wat vrienden uit en proef ze naast elkaar.
Waar drink je sauvignon blanc bij?
Je drinkt 'm bij heel veel, want de sauvignon blanc flirt met gerechten van elk soort. Van puur aperitief, via frisse zomerse salades, zeevruchten, geitenkaas, witte asperges, gerookte ham naar gegrilde vis.
Sauvignon blanc wijntip
Loire: Villebois Sancerre Blanc
Nieuw Zeeland: Clos Marguerite, The Grape Whisperer
Op haar veertiende dronk ze al graag een glas wijn met haar ouders mee, toen mocht dat nog. Haar kinderen kregen bij de geboorte als eerste een druppel champagne met de pink gevoerd. Met haar (privé en zakelijke) ‘partner in crime’, Huib Edixhoven, richtte ze Vindict wine op en schreef het heerlijke wijn-spijs-boekje Smaakstof. Eigenlijk is haar hele leven ondergedompeld in het allerlekkerste vocht op aarde: wijn. Op ELLEEten.nl neemt ze je mee op wijnreis.