Tokujin Yoshioka verovert Parijs

De Japanse ontwerper Tokujin Yoshioka (1967) ontvangt tijdens de belangrijke internationale vakbeurs Maison & Objet, die van 20 tot en met 24 januari 2012 in Parijs plaatsvindt, de eretitel ‘Createur van het jaar’.

De ster van Yoshioka is al jaren rijzende, en niet alleen in Frankrijk. Na het doorlopen van de Kuwasawa Design School in Tokio vervolgde hij zijn opleiding onder Shiro Kuramata en Issey Miyake. Met de Japanse modeontwerper werkt hij sindsdien regelmatig samen, onder andere aan de inrichting van showrooms en exposities.

 

SPRAAKMAKENDE INSTALLATIES
Sinds 2000 runt Yoshioka zijn eigen designbureau. In 2002 trok hij internationale belangstelling met zijn gestroomlijnde kunststof chaise longue Tokyo Pop voor Driade. Een aantal van zijn ontwerpen, waaronder de papieren stoel Honey Pop, is opgenomen in belangrijke museumcollecties.

Advertisement - Continue Reading Below

 

En hij is verantwoordelijk voor spraakmakende installaties, zoals de sneeuwstorm van ontelbare witte rietjes in de showroom van Kartell tijdens de meubelbeurs in Milaan in 2010.

 

Wie is de winnaar van de Lensvelt de Architect interieurprijs 2011? >

 

In het Parijse Musée d’Orsay, dat afgelopen najaar na een renovatie heropende, staan zijn glazen banken Water Block prominent in de galerie van de impressionisten. Eerder won hij onder andere een Edida (ELLE Decoration International Design Award) als Ontwerper van het jaar (2009) en het Duitse blad Architektur & Wohnen kwam vorig jaar tot dezelfde conclusie. Hoe veel verder kan zijn ster nog rijzen?

 

www.tokujin.com