Gespot: sterrentafel

Deze maand is in restaurant De Librije in Zwolle (drie Michelinsterren!) de nieuwe, speciaal hiervoor ontworpen chef’s table in gebruik genomen.

Er was een heuse ontwerpwedstrijd voor uitgeschreven en die is gewonnen door de jonge industrieel ontwerper Dries van Wagenberg (1980). Restaurateurs Jonnie en Thérèse Boer kozen zijn ontwerp, waaraan gasten letterlijk een kijkje in de keuken krijgen, voor de ereplek in het culinaire walhalla. De chef’s table is geïnspireerd op een ouderwetse kloostertafel, passend bij het oude kloostercomplex waarin De Librije gevestigd is.

Advertisement - Continue Reading Below

 

Opvallend zijn de geïntegreerde units met bijpassende afdekplaatjes in het midden van de tafel, geschikt voor culinaire verrassingen. De tafel heeft een onderstel van NobelWood (een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout) en losse bladen van driekleurig Silestone. Dat laatste is een bijzonder kwartsoppervlak, geproduceerd door het Nederlandse natuursteenbedrijf Arte, partner van de Cosentino Group. Verkrijgbaar in tal van kleuren, maten en afwerkingen, uiterst hitte- en krasbestendig, niet poreus, antibacterieel en onderhoudsvriendelijk. Echt sterrenmateriaal dus (overigens ook voor in de badkamer)!

Meest gelezen

 

Ga op chic uit eten bij de zuiderburen tijdens Dining with the Stars België >

 

CULINAIRE VERRASSINGEN
Dries van Wagenberg, die afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven, over zijn chef’s table: ‘Door inkepingen in de kopse kanten vallen de bladen over het robuuste houten frame en ontstaat een railsysteem waarmee de tafel naar inzicht en behoefte kan worden ingedeeld. Dit maakt de tafel bijzonder flexibel en geeft de mogelijkheid om in te spelen op wisselende gezelschappen en veranderende menu’s en seizoenen.

 

Bladen kunnen verdeeld of verbonden worden, waardoor verschillende tafelschikkingen ontstaan. De geïntegreerde units – uitsparingen met passtukken – kunnen op verschillende manieren gebruikt worden om gerechten en ingrediënten in of op te serveren. Zo kan bijvoorbeeld tijdens het diner een opening onthuld worden en een klein gerecht onder het tafelblad vandaan komen.’

 

Wij zeggen: chapeau, en bon appetit!

 

Voor meer info: www.vanwagenberg.com, www.artedigranito.nl, www.silestone.com en www.librije.com.