Nederland lapjesland

Kijk uit een vliegtuigraam en je ziet direct wanneer je boven Nederland vliegt. Dat keurige lapjeslandschap, helemaal door mensen gemaakt, is typerend voor de Nederlandse architectuur.

Deze ‘maakbaarheid’ is een van de zes thema’s in het boek Nederlandse architectuur in 250 topstukken. Het boek laat bijna twee eeuwen architectuurgeschiedenis zien, en biedt zo een portret van Nederland. De basis voor het boek vormt de omvangrijke collectie van het Nederlands Architectuurinstituut.

 

Architectuurhistorici van het NAi nemen ons mee langs 250 markante gebouwen en ontwerpen. Van Cuypers, Berlage, Kromhout, Van Eesteren, Stam en Wijdeveld, tot Weeber, Coenen en Koolhaas. Per thema presenteren ze de opmerkelijkste ontwerpen en illustreren ze met tekeningen, schetsen, maquettes en foto’s. Leuk zijn ook de schetsen van niet-gerealiseerde plannen zoals utopische hoogbouwstudies en verkeerssteden.

Advertisement - Continue Reading Below

 

Nederlandse architectuur in 250 topstukken, diverse auteurs, nai010 uitgevers, ISBN 978 94 6208 009 6, € 49,95, www.naipublishers.nl

 

Ken je het architectuurboek Learn for Life al? >