De Shylights in de nieuwe Philipsvleugel

Vandaag opent de Philipsvleugel voor publiek en daarmee is het Rijks af. En ja, expo Modern Times is de moeite waard, maar wat je zeker niet mag missen zijn de Shylights van Studio Drift.

Sierlijk bewegen de vijf lichtsculpturen hun eigen choreografie in de ruimte. Hypnotiserend zelfs, we bleven maar kijken. Zo’n shylight van Studio Drift is geïnspireerd op een natuurlijk mechanisme dat 'nyctinasty' wordt genoemd. Dit mechanisme zorgt er voor dat bepaalde soorten bloemen 's nachts sluiten, uit zelfverdediging en bescherming.

Meer dan vijftig meter organische zijde, honderden man-uren en verfijnde technologie zijn voor de Shylights gebruikt. De choreografie kan tot op de millimeter worden geprogrammeerd.

Advertisement - Continue Reading Below

Je hoeft niet bang zijn de Shylights te missen, de installatie is aangekocht en behoort nu tot de permanente collectie van het Rijks. En zelfs als je geen bezoeker van het museum bent is het mogelijk om de Shylights te zien: vanaf buiten, staande op het Museumplein, zijn de gracieuze bewegingen van kwetsbare bloemen te zien door de ramen van het Rijksmuseum. Je hebt het niet van ons

Info: www.studiodrift.com & www.rijksmuseum.nl.

Zien? We maakten een filmpje voor Instagram