DE TUIN VAN EEN KLUNS
Plantenkeus: beginners kiezen vaak te weinig planten. Dat gaat je meer werk kosten omdat er onkruid zal groeien. Leg een aantal grote groepen aan van lage dichte planten, zoals de geranium.
Neem ook heesters die je niet hoeft te snoeien of die eens per jaar met de grond gelijk gemaakt kunnen worden. En bomen die klein blijven.
Plaatsing: maak grote groepen; dan komen kleur en vorm beter tot uiting. En plant een combinatie van voorjaarsbollen en planten die pas in de herfst bloeien.
Onderhoud: dat komt vooral neer op het wieden van onkruid en zaailingen en eventueel het knippen van een haag en het maaien van gras. Meer dan één uur per week heb je er niet voor nodig.
En verder: een gazon is ook makkelijk te onderhouden en bovendien heb je zo ruimte om ergens te zitten. Plant een bessenstruik of Japanse wijnbes tegen een muur. Daar kun je zonder dat het veel moeite kost de vruchten van plukken.

DE WEELDERIGE TUIN
Plantkeus: combineer heesters, vaste planten, bollen en grassen en plant waar mogelijk een boom. Het belangrijkste is dat je planten met verschillende structuren en vormen bij elkaar hebt. Kies
planten met grote bladeren, siergrassen en varens, en voeg daar vaste planten, rozen, uitbundig bloeiende heesters en fruitbomen aan toe.
Plaatsing: een tuin oogt weelderig als er telkens weer iets anders te zien is en als er dingen veranderen. Combineer bladvorm, bloeitijd en kleur voor een contrasterend effect. Verberg voor wat spanning delen van de tuin achter heesters of een haag. De harde lijnen van paden of een terras verzacht je met overhangende planten.
Onderhoud: door de grote diversiteit aan planten loop je het risico dat je tuin rommelig wordt en verwildert. Hou de tuin dus voortdurend in de gaten. Geef ruimte aan de ene plant, perk die van de ander in, geleid klimmers, snoei voldoende en verwijder onkruid en zaailingen.
En verder: creëer meer sfeer door ook de hoogte te gebruiken, bijvoorbeeld met klimplanten. Ook kun je een muur, een pergola, een schuur of een boom door rozen laten begroeien. Andere tips zijn een vijver met oeverbeplanting en een slingerend schorspaadje.
 
DE STRAKKE TUIN
Plantkeus: kies planten met een duidelijke vorm. Die kun je makkelijk in een patroon of in strakke groepen rangschikken. Heesters zoals de taxus of fagus zijn makkelijk tot een haag of blok te snoeien.
Plaatsing: overzicht is erg belangrijk voor een strakke tuin. Plant je langs een pad of gazon, kies dan planten van één soort. Grote groepen van dezelfde plant en een regelmatige afstand tussen planten geven rust.
Onderhoud: dat bestaat vooral uit het strak houden van lijnen en hagen. Overhangende planten moeten worden gesnoeid. Heesters worden bijvoorbeeld in bolvorm gesnoeid: dat vergt veel onderhoud. Je bent veel tijd kwijt met het verwijderen van onkruid. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen spaart tijd.
En verder: een vijver – met niet te veel beplanting – werkt heel goed in een strakke tuin. Het spiegelende wateroppervlak vergroot het effect van ruimte. Ook een tuinbeeld of bank op de juiste plek kan heel sfeervol zijn.

Meer info over Rutger Met en de Wereldtuin vind je op www.wereldtuin.com.

Onthaasten doe je met behulp van een vlieger >
Is dit het perfecte buitenhuisje >