Simone Kroon, afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, ging op zoek naar culinaire schatten in Nederland en ontdekte bijzonder voedsel mét bijbehorende recepten.

En dat gaat verder dan het opnieuw ontdekken van pastinaak en schorseneren. Het boek laat zien dat eten volgens de seizoenen nog steeds mogelijk is, bijvoorbeeld met Texelse lamsham, Andijker muizen of Soester knollen (ja, wie weet nog wat dat is?).

En uiteraard is er genoeg lekkers dat het hele jaar verkrijgbaar is. Als het niet te vinden is in de supermarkt, dan wel op de boerenmarkt of in de biologische winkel. Bij elk product is veel informatie te vinden, een interview met de producent, plus een traditioneel en een modern recept. Achter in het boek is een uitgebreide adressenlijst opgenomen.

De tekst is van culinair journalist Sándor Schiferli, vormgeving door Marriët Willems van House of Origin.

Raapsteeltje, (H)eerlijk eten in Nederland, ISBN 978-90-58978707, € 29,95, Terra