6 fouten die je maakt met je kamerplanten

Houd je kamerplanten gezond en gelukkig met deze tips.

1. BLIND KOPEN
Kamerplanten die naamloos verkocht worden, hebben weinig kans om te overleven. Proberen om een plant zonder naam of verzorgingsinstructies te laten groeien, is als taart bakken zonder recept of verstand. En nee, Groene Kamerplant is geen naam. Ken je plant, volg de instructies en dan is er hoop voor de minst groene vingers onder ons.

2. PLAATS
Je plant kennen is niet genoeg, je moet ook nadenken over je huis. Al is die hoek van je vensterbank nog zo mooi, een plant die niet tegen zonlicht kan zal er niet overleven. Ook niet als je de rest van de instructies volgt. Ook in een vochtige badkamer staat niet elke plant goed. Bijna elke mooie plek is een perfect thuis, als je de geschikte plant er maar neerzet.

Advertisement - Continue Reading Below

3. VERWARMING
Om meteen terug te komen op bijna elke plek is perfect: een plaats boven de verwarming is nooit goed. Hoeveel water je ook geeft, een radiator droogt een plant uit en laat ‘m verwelken.

4. NIET AFSTOFFEN
Geloof het of niet, ook planten moet je afstoffen. Als er geen regen is om stof van de planten af te spoelen, kunnen bladeren hun ding niet doen. Jijzelf kan ook niet ademen onder een laag stof. Geef je plant dus wekelijks een stofbeurt of ga er met de plantenspuit overheen.

More From Interieur Inspiratie
20 articles
'Je moet altijd de mogelijkheid hebben om de hoeveelheid licht je je slaapkamer te reguleren,' zegt Brophy. Ze raadt aan om lichten op een dimmer te installeren, zodat je precies genoeg licht binnenkrijgt als je wilt. 'Licht heeft een enorm effect op onze gemoedstoestand en energie. Ik raad mensen altijd aan een paar verschillende lampen te kopen en deze te testen,' zegt ze. 'Zo vind je uit welk licht werkt voor jou.'
9 manieren om stressloos te kunnen slapen
Pantone 2017, Color of the Year, Greenery, groen, interieur, interieurinspiratie
Een ode aan Pantone's Color of the Year: greenery
Een blauwe interieurboost op Blue Monday
Hoe dít Deense woord interieurland gaat overnemen
Zien! Deze man maakt prachtige luchtfoto's

5. VERDRINKEN
Routines zijn leuk, maar de meeste kamerplanten hebben verschillende behoeften door het jaar heen. Er zijn zelfs planten die slapen in de winter, en een stuk minder water nodig hebben dan normaal. De verdrinkingsdood is een van de meest voorkomende doodsoorzaken onder planten. Dat wil je niet op je geweten hebben.

6. TE LANG VOLHOUDEN
Er zijn kamerplanten die even prachtig bloeien, maar daarna nooit meer in volledige glorie herstellen, zoals oa rododendrons in pot, cyclamen, chrysanten en gerbera’s. Het is technisch gezien mogelijk ze in leven te houden en ze weer in bloei te krijgen, maar de moeite en tijd dat dat kost zal niemand vrolijker maken.

Bron: House Beautiful

Deze kamerplanten overleven zelfs in het donkerste hoekje van het huis >

Wildernis heeft een missie: een groener Amsterdam >