Wie bouwt IKEA sneller: man of vrouw?

Wij weten het! En we hadden het niet verwacht…

Het is de ultieme battle of sexes: een groep Noorse psychologen is op zoek gegaan naar de eeuwenoude (ok, decennia-oude) vraag: monteren mannen óf vrouwen IKEA-meubels sneller?

Tuurlijk, voor beide seksen is het een klus (het gereedschap is zó klein en de handleiding zó onhandig), maar volgens onderzoek gaat het in elkaar zetten van de populaire stukken meubilair bij het ene geslacht toch sneller dan bij het andere.

Advertisement - Continue Reading Below

Om het antwoord uit te vinden, verdeelden onderzoekers veertig mannen en veertig vrouwen in twee groepen, en vroegen hen een IKEA-keukentrolley in elkaar te zetten. Ze gaven de helft van de deelnemers de volledige set instructies en gaven de andere helft alleen een diagram van het eindproduct om te testen hoe belangrijk die handleiding nu eigenlijk is in het bouwproces.

Het resultaat? Sorry dames: het blijkt dat het de man is die de meubels het snelst én het handigst in elkaar zet. De mannen bouwden de trolley in gemiddeld 22.48 minuten met instructies, tegenover de 23.65 minuten van de vrouwen. Beide geslachten bleken het moeilijker te hebben zonder het stappenplan in de handleiding: de mannen deden daar 24.8 minuten over en de dames zelfs 28.44.

More From Interieur Nieuws
20 articles
COS werkt samen met deze Nederlandse ontwerper
Het Conservatorium Hotel lanceert eigen tulp
Win! Dit bijzetvarken van hét nieuwe designlabel
IKEA komt met een kleurrijke retrocollectie
Dit is de betekenis van bekende stadsnamen

Als je denkt dat dat verschil miniem is, zit je op dezelfde lijn als de onderzoekers, die constateerden dat er een gebrek aan gewichtigheid in hun onderzoek zat: ‘Buiten de tijd die gebruikt werd voor het lezen van de instructies, deden de vrouwen er bijna even lang over om de meubels in elkaar te zetten als de mannen, waardoor het verschil in score verklaard kan worden door verschil in individueel ruimtelijk inzicht.

Dus, technisch gezien hebben de heren gewonnen, al scheelde het slechts een haartje. Wij vinden echter dat iederéén die een IKEA-meubel in elkaar kan zetten een winnaar is. Zeker als we terugdenken aan hoe ook deze beroemdheid – o-zo herkenbaar  worstelde met zijn onderdelenpakket.

 

IKEA heeft de leukste kerstcollectie >
IKEA helpt vluchtelingen, en dat doen ze zo >