Yes! Betekent dit de terugkeer van de gloeilamp?

Wij hopen van wel!

Al jaren probeert de overheid de gloeilamp in de ban te doen, maar sinds afgelopen jaarwisseling zou de energieslurpende lamp echt verdwenen moeten zijn uit alle winkels. En terwijl de vraag nog is of dat al daadwerkelijk gebeurd is, is de lamp al bezig aan een comeback.

Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een energiezuinige versie van de gloeilamp ontwikkeld, die een rivaal kan worden voor zijn milieuvriendelijke vervanger, de ledlamp.

Advertisement - Continue Reading Below

Het probleem van de traditionele gloeilamp ligt in de hoeveelheid energie die vereist wordt om hem te laten werken. De gloeilamp gebruikt elektriciteit om een klein metalen onderdeel in het midden van de lamp op te warmen tot 2760 graden Celsius, een een groot gedeelte van die elektriciteit eindigt als verspilde warmte.

De nieuwe lamp die MIT uitvond werkt nog steeds door een metalen deel op te warmen, maar in dit geval gebruiken ze een geoptimaliseerde versie die overtollig licht absorbeert. Fonetische kristallen in de lamp reflecteren hitte terug naar het metalen deel, waardoor er minder elektriciteit nodig is om de optimale warmte te bereiken. 

More From Interieur Nieuws
20 articles
Van rijtjeshuis naar kasteel door Funda
Na vandaag doe je dat nooit meer.
Waarom je geen 'sorry' meer gaat zeggen voor troep
Echt, we kunnen er veel van leren.
6 dingen die mensen met een schoon huis doen
Tips om beter te slapen
Wie ga jij gelukkig maken met een nieuw interieur?
Het ultieme nieuwjaarscadeau: €5000 shoptegoed

MIT’s lampen zijn drie keer zuiniger dan de traditionele gloeilamp, en zijn zelfs beter dan sommige ledlampen die we nu gebruiken.

Dat betekent overigens niet dat ledlampen zullen verdwijnen. Ze verbruiken maar weinig energie en kunnen 25 keer langer meegaan dan een normale gloeilamp. Bovendien zijn ledlampen veelzijdiger dan hun voorgangers: je vindt ze in alle vormen, maten en zelfs kleuren. 

Bron: ELLE Decor

 

De perfecte designklassieker vind je hier >
Een groentetuin in huis? Het kan >