Tips: vintage meubelshoppen in 5 stappen

Zó scoor je volgens de expert een geweldig vintage fortuin.

Terwijl in Amerika de Americana Week in volle gang is en antiekliefhebbers azen op die gouden vondst, pikken wij daar hier ook een graantje van mee. Onze collega's van House Beautiful spraken met Andrew Holter van veilinghuis Christie's, die ons vijf tips deelde bij het kopen van antiek.

'De eerste regel bij het kopen van antiek is eigenlijk zoeken naar wat je leuk vindt,' zegt Holter. 'Dingen koop je omdat je er mee wilt leven, en omdat je er iedere dag plezier van wilt beleven. Maar, als je gaat voor een investering, zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden, en die bijdragen aan het succes en de waarde van het object.' En dat zijn de volgende dingen:

Advertisement - Continue Reading Below

1. ZELDZAAMHEIDEen zeldzaam object is aantrekkelijk voor zowel verzamelaars als musea. Maar uniek is niet altijd een positief punt bij verzamelen; het is namelijk beter als er íets van vergelijkingsmateriaal is.

2. OPPERVLAKTEVerzamelaars betalen meer voor objecten met een oud, verweerd oppervlakte. Antiek is als het ware een soort archeologische opgraving met lagen historie erop, en dat dat te zien is, wordt gezien als authenticiteit. Pas wel op voor oplichters; die zijn er erg goed in aan het worden om dingen oud te laten lijken.

More From Interieur Inspiratie
20 articles
'Je moet altijd de mogelijkheid hebben om de hoeveelheid licht je je slaapkamer te reguleren,' zegt Brophy. Ze raadt aan om lichten op een dimmer te installeren, zodat je precies genoeg licht binnenkrijgt als je wilt. 'Licht heeft een enorm effect op onze gemoedstoestand en energie. Ik raad mensen altijd aan een paar verschillende lampen te kopen en deze te testen,' zegt ze. 'Zo vind je uit welk licht werkt voor jou.'
9 manieren om stressloos te kunnen slapen
Pantone 2017, Color of the Year, Greenery, groen, interieur, interieurinspiratie
Een ode aan Pantone's Color of the Year: greenery
Een blauwe interieurboost op Blue Monday
Hoe dít Deense woord interieurland gaat overnemen
Zien! Deze man maakt prachtige luchtfoto's

3. PROPORTIEHet succes van Amerikaans antiek zit 'm veelal in de proportie en de verticaliteit. Met proporties die perfect in orde zijn, wordt het oog omhoog geleid naar nog meer moois.

4. KWALITEITOfwel verfijning. Één van de dingen waar beginnende antiekverzamelaars moeite mee hebben, is het zien van de precisie waarin het object gemaakt en versierd is. Omdat antiek vaak handgemaakt is wordt vaak aangenomen dat dat in het houtsnijwerk te zien is. Het tegendeel is waar: ook in de achttiende eeuw werd bij handgemaakte meubels gewerkt met enorme precisie en is de afwerking glad en vloeiend.

5. HERKOMSTDe geschiedenis van de herkomst van een antiek meubelstuk draagt bij aan de triomf. Dat de maker, de plaats van ontstaan, en degene voor wie het gemaakt is bekend is van een object, komt namelijk niet vaak voor.

Bron: Town & Country

5 tips bij het kopen van een nieuw matras >Yes! Betekent dit de terugkeer van de gloeilamp? >