10 dingen in je huis die je onbewust moe maken

Deze boosdoeners zouden wel eens de reden kunnen zijn dat je maar niet wakker wordt.

Meer van Interieur Inspiratie
20 articles
7 tips om je eetkamer er duurder uit te laten
Deze 5 planten helpen je aan een betere nachtrust
7 dingen die je chagrijnig maken in je eigen huis

Als je jezelf erop betrapt dat je de hele dag loopt te gapen, maar geen idee hebt waarom, is je huis misschien wel de boosdoener. Je inrichting, apparaten en levensstijlkeuzes kunnen namelijk blijkbaar allemaal je gemoedstoestand en nachtrust beïnvloeden. Kijk dus uit voor deze huishoudelijke dingen die je gesnurk negatief beïnvloeden en je dag in dag uit slaperig laten voelen.

1. JE ROMMEL
Natuurlijk, je rust meer uit wanneer je niet schoonmaakt, maar dat kan ook de reden zijn dat je je vermoeider voelt: onderzoek van Princeton University Neuroscience Institute wees uit dat een rommelige, ongeorganiseerde omgeving energie slurpt door stress, waardoor je uitgeput raakt.

Advertisement - Continue Reading Below

2. JE BLAUWE MUREN
Blauw is de perfecte kleur voor in je slaapkamer, dat bewees ook onderzoek van Travelodge maar weer. In 2.000 kamers werden verschillende kleuren op de muren getest, waarmee ontdekt werd dat blauwe muren de hartslag laten dalen, evenals de bloeddruk, en je daarom slaperig maakt. Goed voor in de slaapkamer dus, maar slecht voor in de rest van je huis.

3. JE TV
En je tabletscherm. Beide apparaten stralen blauwe golflengten die de productie van slaaphormoon melatonine in je hersenen onderdrukken, wat betekent dat je korter en minder diep slaapt en dus vermoeider bent de volgende dag. 

More From Interieur Inspiratie
20 articles
7 tips om je eetkamer er duurder uit te laten
Deze 5 planten helpen je aan een betere nachtrust
7 dingen die je chagrijnig maken in je eigen huis
10-opruimtips-van-de-meest-georganiseerde-vrouw-des-internets
10 opruimtips van een opruimgoeroe
Deze materiaaltrend ga je overal zien in 2017

4. JE KOFFIEZETAPPARAAT
Alhoewel dit apparaat je leven redt in de vroege morgen, is het in de middag of avond juist de reden dat je tijdens het avondeten al wegdommelt. Cafeïne is dan wel een stimulerend middel dat je energie doet toenemen, maar dat effect zwakt wel af na een tijd en zorgt ervoor dat je je later juist minder goed voelt. Of je hebt gewoon niet de geneiloterij gewonnen: afhankelijk van je metabolisme kan cafeïne je namelijk ook juist alleen slaperig maken.

5. JE BARCART
Dat nachtmutsje mag je dan sneller in slaap laten vallen, de kwaliteit van je slaap wordt er na een glas rode wijn wel minder op - verwacht een rusteloze nacht waarin je meerdere keren wakker wordt. Iets waar je de volgende dag zeker zal voelen wanneer je je bed bijna niet uit kunt komen.

6. JE LAVENDELKAARS
Zeker, deze geur is rustgevend. Maar juist door die reden kan de geur je moe maken. Psychologen van Wesleyan University ontdekten dat mensen die de geur voor het naar bed gaan ruiken beter slapen - je hoeft de geur dus niet helemaal uit je huis te verbannen, maar de lavendel misschien alleen als pre-bed ritueel te gebruiken en in de rest van het huin over te stappen op een frissere geur.

7. JE FAVORIETE JUNKFOOD
Neerleggen, die chips. Voedsel vol met eenvoudige koolhydraten en suiker zorgen voor veelvuldige suikerpieken, gevolgd door sterke dalingen die je na verloop van tijd moe laten voelen.

8. JE LAGE VERWARMING
Onderzoeken wezen uit dat de ideale temperatuur om te slapen vrij koel is: tussen de vijftien en de twintig graden. Als je je huis dus koel houdt, zul je merken dat je meer zin hebt om naar bed te gaan, dan te beginnen aan je volle dagprogramma.

9. JE MOBIELE TELEFOON
Om dezelfde reden dat dit apparaat verslavend is (constante communicatie!), zorgt het er ook voor dat je je overdag moe voelt: onderzoek van de National Sleep Foundation wees uit dat twintig procent van de mensen tussen 19 en 29 jaar ’s nachts meerdere keren wakker wordt van een appje, belletje of email. En die verstoorde slaap zorgt voor een zwak gevoel de dag erop.

10. JE DICHTE GORDIJNEN
Een onderzoek naar mensen met een kantoor mét ramen en een kantoor zonder, liet zien dat mensen die blootgesteld worden aan natuurlijk licht de hele dag door, gemiddeld 46 minuten langer slapen per nacht. Dat geldt ook voor je huis: meer natuurlijk licht overdag laat je ’s nachts beter slapen en je overdag uitgeruster voelen. 

Bron: ELLE Decor

 

5 tips bij het kopen van een nieuw matras >
5 interieurtips die je humeur helpen verbeteren >