6 dingen die je nooit moet schoonmaken met azijn

Want ook dat natuurlijke goedje kan fout doen.

Azijn is een huishoudmiddeltje dat héél veel huishoudrampen kan oplossen. Van hardnekkige vlekken tot het laten stralen van de ramen, azijn is een goedkope en natuurlijke manier om je huis schoon en netjes te houden.

Maar, het is ook een zuur, waardoor er genoeg klusjes zijn die je beter niet met azijn kunt oplossen. De volgende dingen kun je dus beter vermijden met je favoriete schoonmaakmiddel.

Advertisement - Continue Reading Below

1. HARDHOUTEN VLOEREN
Het zuur in azijn breekt de afwerking van een hardhouten vloer af, en zorgt ervoor dat de glans na verloop van tijd verdwijnt en je hout dof wordt. Azijn en water trekken ook in de vloer, waardoor hout krom kan trekken en kan verkleuren.

2. STRIJKIJZER
Alhoewel azijn een goede manier is om te ontkalken, werkt dat niet zo voor je strijkijzer. Het kan zelfs de interne delen van het apparaat beschadigen, dus je kunt je strijkijzer beter vermijden met azijn als je wilt dat-ie het goed blijft doen.

More From Interieur Inspiratie
20 articles
Minimalistische interieurs waar je zen van wordt
Deze 9 planten overleven in de badkamer
de meest gefotografeerde deur van Zuid-Italië
De meeste gefotografeerde deur van Zuid-Italië
Voetjes van de vloer! 10x de mooiste vloeren
Deze 15 interieuritems kunnen niet meer op je 30e

3. MONITOREN EN SCHERMEN
Azijn is een natuurlijk schoonmaakmiddel, maar gadgets als tv’s, telefoons en computers hebben een vetafstotend laagje dat vingerafdrukken voorkomt. De zure eigenschappen van azijn halen dit laagje eraf, en maken het scherm na een tijdje steeds viezer.

4. STENEN TAFELBLADEN EN TEGELS
Azijnzuur etst in natuurlijk steen, dus om je tafelbladen en stenen vloeren netjes te houden, kun je beter voor speciale steenreinigers gaan, of zelfs afwasmiddel met warm water. Je kunt voor steen ook beter producten op basis van ammoniak vermijden gezien deze het materiaal ook aantasten.

5. KLEDING
Ja, azijn maakt je wasmachine schoon. Maar niet je kleren. Het zuur van azijn in combinatie met bleekproducten veroorzaakt een chemische reactie waardoor chloorgas ontstaat, en dat wil je niet in je kleding of je wasmachine hebben.

6. SOMMIGE HARDNEKKIGE VLEKKEN IN STOF
Voor het grootste deel is azijn dat magische schoonmaakmiddel dat de hardnekkigste vlekken eruit weet te krijgen. Maar vlekken als gras, ijs en bloed verdwijnen er niet mee. Deze soorten vlekken lossen heel snel op in stof, dus kun je ze beter behandelen met een vlekverwijderaar voor je ze in de wasmachine stopt.

Bron: Prima

 

6x schoonmaakmiddelen die je NOOIT moet mixen >
Dit is de snelste manier om je badkamer schoon te maken >